Clicky

 Inspectie: publieke gezondheidszorg bij GGD'en onder grote druk

Inspectie: publieke gezondheidszorg bij GGD'en onder grote druk
09-05-2023 11:23 | Gezondheid | auteur ANP

DEN HAAG - GGD'en hebben "een groot tekort" aan medisch personeel, schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. "De houdbaarheid van kwalitatief goede, veilige en toegankelijke publieke gezondheidszorg staat onder grote druk."

De inspectie deed afgelopen winter onderzoek bij 24 GGD'en en de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Het lukt de gezondheidsdiensten al jaren niet om voldoende nieuwe artsen en verpleegkundigen te vinden. Dat heeft volgens de inspectie vooral gevolgen voor de jeugdgezondheidszorg, de bestrijding van infectieziekten en de forensische geneeskunde. Onder dat laatste valt bijvoorbeeld onderzoek naar de doodsoorzaak als iemand mogelijk niet op een natuurlijke manier is overleden.

En dat alles terwijl het kabinet juist graag wil voorkomen dat mensen ziek worden en zorg nodig hebben. "Kwetsbare groepen kunnen eerder worden ondersteund en door preventie kan zorgvraag worden voorkomen", legt de inspectie daarover uit. De GGD'en hebben daarin een grote rol. Ook de coronapandemie heeft volgens de inspectie laten zien "hoe belangrijk een goed werkend stelsel van publieke gezondheidszorg is om de gezondheid van jong tot oud te beschermen".

Maar de GGD'en hebben te weinig geld voor al deze taken, stelt de inspectie. Het ministerie van Volksgezondheid heeft wel extra geld uitgetrokken voor het bestrijden van infectieziekten en de voorbereiding op nieuwe pandemieën, maar het gaat om een tijdelijke investering. Bovendien zijn GGD'en voor een groot deel afhankelijk van gemeentelijk geld en dus van de lokale politiek. Dat "wordt als belemmerend ervaren voor het ontwikkelen van een lange-termijnbeleid en het binden van personeel", aldus de inspectie.

De inspectie stelt dat medische opleidingen meer aandacht zouden moeten schenken aan de GGD als werkgever. Ook kunnen de GGD'en zelf investeren in het zijn van een aantrekkelijke werkgever, "door niet met elkaar te concurreren en door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te bieden". Sowieso kunnen GGD'en beter samenwerken, vindt de inspectie, zowel met elkaar als met andere partijen in de zorg.

In een reactie vraagt GGD GHOR Nederland de gemeenten en het Rijk om hulp. Personeelstekort en geldgebrek "vragen om een gezamenlijke strategie", en het is aan de overheden om "extra te investeren". Ook zouden zij het gemakkelijker kunnen maken voor mensen om over te stappen naar een GGD.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats