Clicky


Boerenactiegroep Farmers Defence Force breidt uit naar België

Boerenactiegroep Farmers Defence Force breidt uit naar België
08-05-2023 12:10 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De radicale boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) krijgt een Belgische tak. Die moet het net als in Nederland gaan opnemen tegen strenge stikstofmaatregelen en ander natuur- en klimaatbeleid dat boeren zou treffen. De Nederlandse Farmers Defence Force betaalt de oprichting van het Belgische filiaal.

De eerste protesten van FDF België zijn al gepland, zegt voorman Bart Dickens tegen persbureau Belga. "Op 27 mei plannen we een eerste actie."

Dickens en zijn medestanders zijn boos over de stikstofplannen van de regering, die onder meer een veertigtal boeren die veel stikstof uitstoten wil dwingen te stoppen. Maar ze beklagen zich ook over andere natuur- en klimaatregels, zoals de bescherming van de wolf.

Kansen

Ook in België zijn er al wel organisaties die de belangen van boeren behartigen en ook protestacties op touw zetten. Maar net als in Nederland zijn die volgens FDF voor veel boeren niet radicaal genoeg.

Dickens ziet kansen voor een Belgische FDF. Hij wijst er in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad op dat de al langer bestaande Facebookpagina van de groep drieduizend leden telt.

Eerder dit jaar werd ook al de oprichting aangekondigd van een Belgische BoerBurgerBeweging.