Clicky

 Haven van Rotterdam vindt goede optie voor verkrijgen waterstof

Haven van Rotterdam vindt goede optie voor verkrijgen waterstof
05-05-2023 12:22 | Haven Nieuws | auteur ANP

ROTTERDAM - De haven van Rotterdam heeft een goede optie gevonden om geïmporteerd waterstof om te zetten naar een bruikbare variant. Uit onderzoek van adviesbureau Fluor, in opdracht van het Havenbedrijf en zeventien andere ondernemingen, is gebleken dat een grootschalige 'kraker'-installatie de beste optie is om ammoniak weer te verhitten tot waterstof. De stof ammoniak wordt tijdelijk als vorm gebruikt omdat die makkelijker te verschepen is dan waterstof.

De grote kraker kan per jaar 1 miljoen ton waterstof opleveren. De haven van Rotterdam zet al langer vol in op waterstof, waarvan verwacht wordt dat het een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de energietransitie. Een miljoen ton groene waterstof kan volgens de haven ongeveer 10 miljoen ton CO2-reductie opleveren. Ter vergelijking: Nederland heeft nog zeker een reductie van 22 miljoen ton CO2 nodig, berekenden ambtenaren eerder, om het doel van 55 procent CO2-reductie in 2030 te halen.

Andere onderzochte opties waren om verschillende kleinere krakers te plaatsen. Eén grote locatie in de haven bleek echter relatief minder te kosten door het benutten van schaalvoordelen. Volgens een woordvoerder van de haven gaat het niet om een immense installatie, maar om een chemische fabriek die lijkt op de gebouwen die al op het terrein staan.

De betrokken bedrijven, waaronder olieconcerns Shell en BP, gaan aan de hand van dit onderzoek verder in gesprek over de te nemen stappen. Het plan werd eind vorig jaar gepresenteerd.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats