Clicky


Helft van medewerkers kaasleverancier Bouter Cheese in staking

Helft van medewerkers kaasleverancier Bouter Cheese in staking
04-05-2023 12:22 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

CULEMBORG - [update 12:45 uur] Zo'n 180 werknemers van kaasbedrijf Bouter Cheese in Culemborg hebben het werk woensdagavond en donderdag neergelegd, zegt Ron Vos, vakbondsbestuurder bij FNV. Het bedrijf is een belangrijke leverancier van diverse kazen aan Albert Heijn.

De onderhandelingen in de sector over een cao liepen onlangs stuk omdat partijen geen overeenstemming wisten te bereiken over de loonsverhoging. De gezamenlijke kaaswerkgevers boden een loonsverhoging van 7 procent, maar dat vinden de bonden te weinig. FNV eist meer dan 14 procent.

Volgens Vos wordt er drie keer 24 uur gestaakt. "De werkgever deed er heel veel aan om te proberen mensen niet te laten staken, er is gedreigd met van alles en nog wat. Het is overweldigend hoeveel mensen er meedoen", stelt de vakbondsman. Bij het bedrijf werken 380 mensen.

Volgens FNV zijn de salarissen die bij de kaaspakhuizen worden betaald te laag om de hoge inflatie op te vangen.

Albert Heijn zegt vooralsnog geen last te hebben van de acties. Volgens vakbondsman Vos zijn er woensdag vijf vrachtauto's uitgegaan, een fractie van wat er normaal uitgaat. "Dus het heeft wel impact", zegt Vos. Hoeveel vrachtwagens er donderdag minder reden kon hij nog niet zeggen.

Het bedrijf liet eerder weten operationeel aanpassingen gedaan te hebben om de productie zo goed als mogelijk op gang te houden. "Over de impact op langere termijn kunnen we op dit moment nog niets zeggen", aldus de onderneming.