Clicky


Moskou beschuldigt Washington van droneaanval op Kremlin

Moskou beschuldigt Washington van droneaanval op Kremlin
04-05-2023 12:01 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - [update14:35 uur] Moskou beschuldigt de Verenigde Staten van de droneaanval op het Kremlin van woensdag. De Russische regering zegt dat "beslissingen over zulke terroristische daden in Washington worden genomen, niet in Kyiv". Oekraïne en de VS zeiden eerder al niets met de aanval te maken te hebben en houden er zelfs rekening mee dat die in scène is gezet.

Moskou kwam niet met bewijzen voor de betrokkenheid van Oekraïne of de VS, maar woordvoerder Dmitri Peskov noemde hun ontkenning "totaal bespottelijk". Hij zegt dat de Amerikanen doorgaans de doelwitten kiezen en de Oekraïners slechts hun bevelen uitvoeren.

Het gezaghebbende Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) denkt dat het waarschijnlijk is dat Rusland de aanval zelf in scène heeft gezet zodat de Russische bevolking het gevoel krijgt dat de oorlog ook dichtbij invloed heeft. Dat zou ervoor moeten zorgen dat er meer steun komt voor het beleid van president Vladimir Poetin. Russische oorlogsbloggers hebben na de aanslag inderdaad opgeroepen om het conflict te escaleren.

Het ISW denkt dat het onwaarschijnlijk is dat twee Oekraïense drones meerdere luchtverdedigingslinies hebben kunnen passeren tot in het centrum van Moskou, zeker aangezien recent de afweer werd versterkt. De gecoördineerde, onmiddellijke reactie van Rusland doet ook vermoeden dat die al was voorbereid. Als het echt een Oekraïense actie was geweest, gaat het instituut ervan uit dat de aanval zo'n vernedering voor Rusland zou zijn dat ambtenaren niet goed zouden weten hoe ze ermee om moeten gaan.

Het Witte Huis ontkent alle betrokkenheid en zegt dat het Kyiv sowieso niet aanspoort om doelen buiten Oekraïne aan te vallen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei woensdag ook de oorlog beperkt te houden tot het eigen grondgebied. Van tijd tot tijd is er sprake van droneaanvallen of andere sabotage in Rusland, maar Kyiv eist nooit de verantwoordelijkheid op voor dat soort incidenten.

Het Kremlin beschouwt de droneaanval als een moordaanslag op Poetin, die op dat moment niet aanwezig was in het regeringsgebouw. Poetin werkt donderdag wel gewoon in het Kremlin. Peskov zegt dat de president "altijd kalm blijft" in dit soort situaties. Er loopt een onderzoek naar de aanslag.

Moskou heeft gezegd terug te zullen slaan, maar houdt nog in het midden wanneer en hoe. Volgens de Oekraïense luchtmacht heeft Rusland afgelopen nacht al aangevallen met 24 drones, waarvan achttien door de luchtafweer konden worden neergehaald.

Op 9 mei is in Rusland de Dag van de Overwinning ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Het Kremlin zegt dat de feestelijkheden, inclusief de militaire parade, gewoon doorgaan.