Clicky


Medewerkers Albert Heijn druk bezig met bevoorraden supers

Medewerkers Albert Heijn druk bezig met bevoorraden supers
04-05-2023 11:52 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

ZAANDAM - [update 15:15 uur] Medewerkers van Albert Heijn zijn druk bezig om alle supermarkten weer te bevoorraden, nu de stakingen bij distributiecentra tijdelijk zijn opgeschort. "We zijn hard aan de slag om met alle collega's de winkels weer te bevoorraden, dat zal nog wel enkele dagen duren. De impact van de stakingen verschilt per regio en per winkel", zegt een woordvoerster van de supermarktketen.

Afgelopen nacht werd bekend dat Albert Heijn en CNV en FNV weer met elkaar om de tafel gaan over een nieuwe cao voor distributiemedewerkers. De nieuwe gespreksronde, die volgens de bonden op initiatief van het supermarktconcern plaatsvindt, is voor CNV en FNV voldoende reden de stakingen tijdelijk op te schorten.

"We zijn blij dat de gesprekken hervat worden. Het gesprek gaat maandag plaatsvinden. Meer kan ik er nu niet over loslaten", aldus de zegsvrouw van Albert Heijn.

10 procent loonsverhoging

Volgens de CNV schrijft Albert Heijn in de uitnodiging bereid te zijn 10 procent loonsverhoging te betalen én alle voorgestelde verslechteringen van tafel te halen. "Dat is voor ons voldoende reden de mensen op te roepen donderdagochtend weer aan het werk te gaan", gaf bestuurder Roel van Riezen aan. "Dankzij de druk van alle stakers was Albert Heijn uiteindelijk bereid onze eisen om weer aan tafel te komen in te willigen. Ik verwacht dat we er wat de overige punten betreft straks snel uit zijn", stelde Van Riezen.

Ook Shefania Sewbaks, bestuurder bij de FNV, verwacht er nu wel uit te komen met Albert Heijn. "Maar dit betekent niet dat we nooit meer gaan staken voor dit cao-traject. Het ligt echt aan hoe het verloopt, wat er op tafel ligt en hoe ver we komen. Het zijn onderhandelingen, je kan dingen nooit met zekerheid zeggen."

Legere groente- en fruitschappen

De impact van de stakingen bij de distributiecentra, die vorige week zondag begonnen, werden steeds zichtbaarder in de supermarkten. De groente- en fruitschappen en de broodrekken waren vaak veel leger dan normaal. Ook kwam het voor dat mensen langer houdbare producten misliepen.

De hoeveelheid versproducten die weggegooid moest worden als gevolg van de stakingen is volgens de woordvoerster van Albert Heijn minimaal. Dat komt volgens haar door aanpassingen in de logistiek waardoor producten alsnog bij supermarkten terechtkwamen.