Clicky


Stakers Nedcar steeds bozer op VDL, vrachtwagens kunnen niet meer laden of lossen

Stakers Nedcar steeds bozer op VDL, vrachtwagens kunnen niet meer laden of lossen
04-05-2023 12:32 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

BORN - [update 12:32 uur] De woede jegens de directie van VDL neemt toe bij de werknemers van Nedcar, die voor de tweede dag op rij een wilde staking houden. De mensen worden steeds kwader, omdat de directie op geen enkele manier reageert op hun actie voor een beter sociaal plan. "Ze hebben geen enkel respect voor ons", zegt een aantal medewerkers van de ochtendploeg donderdagochtend. Rond de middag verlieten de meeste stakers het bedrijf om naar huis te gaan.

De stakers hebben alle ingangen van het bedrijf geblokkeerd, waardoor vrachtwagens niet meer kunnen laden of lossen.

Rond de middag zou een potentiële klant bij de fabriek in Born op bezoek komen. Het Britse Gordon Murray Automotive zou overwegen vanaf 2026 grote auto's in productie te nemen bij Nedcar. Maar bij de autofabriek is die mogelijke klant niet verschenen. Volgens VDL ging het bezoek wel door, maar waar is niet medegedeeld.

"De geest is uit de fles, de mensen zijn furieus", aldus kaderlid Will Kroonen van CNV Vakmensen, die de staking overigens niet steunt. "We hebben hier al tig potentiële klanten gehad. De mensen zijn het moe, hun geloof is weg."

Volgens de stakers heeft VDL donderdagochtend uitzendkrachten naar het bedrijf gehaald om de lopende band weer in beweging te krijgen tijdens het aangekondigde bezoek. Veel uitzendkrachten waren volgens de stakers daadwerkelijk in het bedrijf, maar ze kregen het productieproces niet op gang. VDL ontkent dat er uitzendkrachten zijn ingeschakeld.

VDL wijst de staking af. "Een zogeheten wilde staking is onwettig, ook de bonden hebben onze medewerkers en hun leden gevraagd het werk te hervatten", aldus een woordvoerder van VDL.

Ook de middagploeg zal donderdag het werk niet hervatten. Vrijdagochtend wordt bekeken hoe verder, maar dat hangt volgens de stakers af van de houding van de directie.

De wilde staking wordt niet gesteund door de vakbonden en begon woensdag nadat de onderhandelingen tussen VDL en vakbonden over een nieuw sociaal plan dinsdag waren mislukt. Woensdag hebben de vakbonden een ultimatum gesteld aan de directie van VDL, dat zaterdagmiddag afloopt. De vakbonden dreigen met een 48 uursstaking begin volgende week.