Clicky


Aboutaleb: preventief fouilleren in wijken met veel explosies

Aboutaleb: preventief fouilleren in wijken met veel explosies
03-05-2023 16:52 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - In Rotterdamse wijken waar de afgelopen tijd veel ontploffingen bij woningen en bedrijfspanden waren, wordt vanaf nu preventief gefouilleerd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de wijken Crooswijk en het Oude Westen aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat de maatregel mogelijk maakt.

In Crooswijk, waar vorige week meerdere explosies waren, zijn twee avonden georganiseerd voor de bewoners van de betrokken portieken om informatie te verschaffen en vragen zoveel mogelijk te beantwoorden. Na de explosie bij de toko aan de Crooswijkseweg is een bewonersbrief verspreid onder alle bewoners om hen te informeren over de extra inzet van de politie en over slachtofferhulp. De brief bevat ook een oproep om verdachte zaken, eventueel anoniem, te melden bij de politie.

In de eerste vier maanden van dit jaar waren er in Rotterdam 54 incidenten met excessief geweld, schrijft Aboutaleb aan de Rotterdamse gemeenteraad. Dat is meer dan in heel vorig jaar. Bij 37 incidenten ging het om explosies en bij 17 om beschietingen. Van de 37 explosies waren 36 explosies gericht op een pand, waarvan 29 op een woning. Van de 17 beschietingen waren er 4 gericht op een pand, waarvan 1 op een woning.

Aboutaleb schrijft dat de beoogde doelwitten regelmatig een directe of indirecte link hebben met de handel in verdovende middelen of andere criminele activiteiten. Ook is er vaak samenhang tussen de verschillende aanslagen.

Het aantal explosies in Rotterdam nadert hiermee nu al het totaal aantal explosies van vorig jaar. In 2022 bedroeg het totaal aantal explosies 41. Bij incidenten die gericht zijn op panden kan het noodzakelijk zijn om het pand tijdelijk te sluiten. In 2023 is dat 18 keer gebeurd.

Een aantal andere wijken in Rotterdam, zoals het Centrum, Feijenoord, Delfshaven, IJsselmonde en Charlois, waren al aangewezen als risicogebied. Bij preventief fouilleren kan iemand zonder concrete verdenking gefouilleerd worden.