Clicky


258 miljoen mensen leven in acute voedselnood

258 miljoen mensen leven in acute voedselnood
03-05-2023 12:16 | Gezondheid | auteur ANP

ROME - [update 16:35 uur] Zo’n 258 miljoen mensen in 58 landen leven in acute voedselnood. Dit komt naar voren uit het jaarlijkse Global Report on Food Crises, samengesteld door onder meer het Wereldvoedselprogramma en de Europese Unie. Dat is een forse toename tegenover de 193 miljoen mensen die in het vorige rapport werden genoemd.

Met name oorlog wordt aangehaald als oorzaak van voedselproblemen in de wereld, maar ook klimaatverandering en toenemende ongelijkheid zijn bronnen van voedselonzekerheid. In Jemen en Syrië worstelt ruim de helft van de bevolking met dagelijks genoeg te eten krijgen. In Afghanistan en Pakistan kampt meer dan 40 procent van de bevolking met voedselnood.

Door de Russische invasie heeft inmiddels een kwart van de Oekraïners te weinig te eten. Ook zijn Oekraïne en Rusland belangrijke landen voor voedselproductie wereldwijd. De oorlog in Oekraïne verergert de wereldwijde voedselnood.

Zeer kwetsbaar

Naast de kwart miljard mensen die in acute voedselnood leven, zijn er 253 miljoen mensen die net genoeg te eten hebben. In het eerste rapport uit 2016 waren dat er nog 87 miljoen. Deze groep is zeer kwetsbaar voor de gevolgen van bijvoorbeeld economische tegenslag of natuurrampen.

Van de 258 miljoen mensen in acute voedselnood verkeren 376.000 mensen in hongersnood. Met name in Somalië, Zuid-Soedan, Jemen en Afghanistan worden mensen met de dood bedreigd doordat zij bijna geen toegang tot eten hebben.

Fundamentele verandering

Humanitair expert bij Oxfam Novib Dirk Jan Jalvingh benadrukt de omvang van de voedselcrisis: "Alleen al in Oost-Afrika, een regio die al jaren gebukt gaat onder ernstige droogte door klimaatverandering en aanhoudende conflicten hebben meer dan 36 miljoen mensen te maken met extreme honger. Dat is bijna twee keer de totale bevolking van Nederland."

"We hebben dringend een fundamentele verandering nodig van ons humanitaire hulpsysteem om de noodrem op deze voortdurende hongercrisis te zetten", voegt Jalvingh toe. "Rijke donorlanden moeten onmiddellijk meer geld geven om aan de noodkreet van de VN voor meer budget te voldoen."