Clicky


Bonden hebben loonbod Albert Heijn ontvangen, maar blijven staken

Bonden hebben loonbod Albert Heijn ontvangen, maar blijven staken
02-05-2023 13:38 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

DEN HAAG - [update 17:15 uur] De bonden hebben dinsdag uiteindelijk toch een formeel loonbod ontvangen van Albert Heijn van 10 procent voor de medewerkers van de distributiecentra, zegt FNV-bestuurder Levin Zühlke-van Hulzen. Dat is volgens hem echter nog steeds geen reden om de cao-gesprekken met het supermarktbedrijf te hervatten. "De stakingen zullen worden opgevoerd. De basis om verder te praten is geen verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden. Albert Heijn voldoet niet aan die randvoorwaarde", zegt de vakbondsman.

Eerder op de dag steggelden Albert Heijn en de bonden over de vraag of er nou wel of geen formeel loonbod is gedaan door het bedrijf. Het supermarktconcern stelde dat de vakbonden een nieuw loonbod hadden afgewezen. Maar volgens de bonden was er helemaal geen officieel bod binnengekomen. Een woordvoerster van Albert Heijn weerspreekt overigens dat de bonden het bod pas dinsdag hebben gekregen. Volgens haar was het bod maandagavond al telefonisch gedaan.

De bonden stellen al langer dat één van de voorwaarden om verder te praten is dat de arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers niet mogen verslechteren. Albert Heijn wilde bijvoorbeeld de zondagstoeslag verlagen. "We hebben heel de tijd gezegd dat we niet akkoord gaan met verslechteringen. Albert Heijn creëert hiermee verdeeldheid tussen medewerkers die al in dienst zijn en nieuwe medewerkers", zegt Zühlke-van Hulzen.

Ondertussen wordt er volgens FNV ook flink gestaakt bij het distributiecentrum in Tilburg. "Het ligt daar nu helemaal plat. Vier van de vijf distributiecentra liggen nu bijna volledig plat", zegt de vakbondsbestuurder. Dat wordt steeds zichtbaarder in de supers van het bedrijf. Soms valt het op dat bijvoorbeeld de groente- en fruitschappen en de broodrekken veel leger zijn dan normaal. Ook komt het voor dat mensen langer houdbare producten mislopen.

Een woordvoerster van Albert Heijn hoopt weer snel met de bonden om tafel te kunnen voor een oplossing van het conflict. "Dit is supervervelend voor onze klanten en collega's", aldus de zegsvrouw.