Clicky


Vrouw in Leeuwarden overleden na val in indoorklimhal

Vrouw in Leeuwarden overleden na val in indoorklimhal
02-05-2023 11:17 | Ongevallen | auteur ANP

LEEUWARDEN - Een klimster is maandagavond na een val van ongeveer 5 meter hoogte overleden in Klimcentrum Noardwand in Leeuwarden. Het zou gaan om een ervaren klimmer, die aan het klimmen was in gezelschap van twee andere ervaren klimmers. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er op het moment van het ongeluk aanwezig waren in de klimhal.

Een woordvoerder van de Nederlandse klimvereniging (NKBV) laat weten dat onderzoek ter plaatse heeft uitgewezen dat de klimster zich vermoedelijk niet goed had vastgemaakt aan haar touw. Bij de verplichte controle zou dit vervolgens niet zijn opgemerkt. "Je klimt altijd met twee personen, een klimmer en een zekeraar. Zij controleren elkaars touwen altijd heel bewust, dat noemen wij de partnercheck. Waarschijnlijk is er ergens in dit proces wat fout gegaan."

Ondanks het noodlottige ongeval wil de woordvoerder niet spreken van een onveilige sport. "In dertig jaar indoor klimmen in Nederland is dit het vierde dodelijke klimongeval. Het is verschrikkelijk, maar dit is geen gevaarlijkere sport dan sporten als wielrennen of paardrijden."

Onderzoek politie

De politie onderzoekt of het zorgvuldigheidsbeginsel is geschonden en of iemand verwijtbaar heeft gehandeld. Ook vindt er op dinsdagochtend in de klimhal een bijeenkomst plaats waarbij Slachtofferhulp aanwezig is.

Op verzoek van nabestaanden is er niets bekendgemaakt over de identiteit van het slachtoffer.