Clicky


Reservering nodig in trein naar Brussel, hoger tarief in spits

Reservering nodig in trein naar Brussel, hoger tarief in spits
02-05-2023 10:48 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Treinreizigers die met een goedkoop Early Bird-ticket met de IC Brussel willen reizen, moeten deze zomer reserveren voor een bepaalde trein. Eerder konden zij elke trein van en naar Brussel pakken. NS wil zo de drukte in de trein beter spreiden. Ook verandert NS de verdeling van de goedkopere en duurdere tarieven, waardoor treinen doordeweeks in de spits soms duurder worden.

Reizigersorganisatie Rover en andere consumentenorganisaties zijn tegen het plan, en vinden dat NS een internationale treinreis ontmoedigt door de trein naar Brussel duurder te maken. Volgens Rover wordt de verkoop van de voordeligere tickets beperkt, waardoor treinreizigers vooral zijn aangewezen op het hoge tarief.

Volgens een woordvoerder van NS is het niet zo dat er een maximum aan Early Bird-tickets is, maar worden de goedkopere en duurdere tickets op een andere manier over de dag verspreid. Zo worden de tickets rond de drukste momenten, zoals de spits, duurder. "Zo willen we mensen aansporen om een goedkoper ticket te kopen op een rustig moment, waardoor de drukte meer gespreid wordt."

Meer en goedkopere reizen

De reizigersorganisatie wil dat er meer treinen gaan rijden. Zo zou de Eurostar weer toegankelijk moeten zijn voor reizen naar Brussel, zoals eerst het geval was. Volgens NS kan dat niet, vanwege de beperkte instapcapaciteit in de Eurostar-terminals in Amsterdam en Rotterdam. Die capaciteit wil de NS reserveren voor reizigers naar Londen.

NS begrijpt dat de ultieme oplossing de inzet van meer en nieuwe treinen in alle richtingen zou zijn. "Die zijn er echter niet van de een op de andere dag." Volgend jaar moet er wel een nieuwe trein zijn naar Brussel: de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG). Ook komen er dan nieuwe zogeheten ICE 3neo-treinen richting Frankfurt.

Toenemende drukte

De drukte op internationale treinen neemt enorm toe, ziet NS. "Ten opzichte van 2019 is er een groei van 6 procent. Terwijl we op de binnenlandse treinen nog niet eens op het niveau van voor corona zijn." De capaciteit van internationale treinen groeit echter niet even snel mee en daarom is het vaak druk aan boord in de piek van de zomer.

Reizigers met een Early Bird-ticket die een plek moeten reserveren in de trein naar Brussel mogen bij uitval of verstoringen de volgende trein pakken. De binding aan een specifieke trein vervalt dan, zo meldt NS. Overigens verandert er voor binnenlandse reizigers, die de IC Brussel nemen van en naar Amsterdam, Schiphol of Rotterdam bijvoorbeeld, niets. "Die kunnen om het even welke trein pakken voor binnenlandse reizen", aldus NS.