Clicky


 


Kaasfabriek FrieslandCampina in Marum ligt stil door staking

Kaasfabriek FrieslandCampina in Marum ligt stil door staking
01-05-2023 14:39 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

MARUM - [update 17:10 uur] De zuivelfabriek van FrieslandCampina in het Groningse Marum ligt maandag stil door een staking. Ongeveer 40 procent van het personeel staakt en daardoor kan tot dinsdag 06.00 uur geen melk worden verwerkt, laat een woordvoerster van het bedrijf weten. De fabriek is de enige van FrieslandCampina waar Edammer kaas wordt gemaakt en is de grootste productielocatie van dit type kaas ter wereld.

Volgens FrieslandCampina komen de leveringen aan klanten niet in gevaar door de staking. Een woordvoerster laat weten dat "de acties helaas (economische) schade aan de onderneming aanrichten".

Volgens vakbond CNV hebben zo’n zestig werknemers van de kaasfabriek in Marum het werk neergelegd. FNV doet ook mee aan de werkonderbreking, die maandag om 06.00 uur begon.

Komende woensdag verplaatst de staking zich volgens CNV naar de FrieslandCampina-vestiging in Noordwijk, ook in Groningen. Het gaat eveneens om een 24 uur durende werkonderbreking. "En we bereiden op andere plekken nieuwe acties voor, later deze week en volgende week", aldus de bond.

CNV kondigde woensdag de staking aan in de zuivelindustrie, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op het door de bonden gestelde ultimatum. De bond wil een loonsverhoging van 10 procent, maar de zuivelwerkgevers gaan in hun laatste eindbod niet verder dan 8 procent.

De staking bij FrieslandCampina maandag is de eerste in deze reeks. In de Nederlandse zuivelindustrie werken volgens CNV ongeveer 12.000 mensen, verdeeld over dertien werkgevers. Naast FrieslandCampina werken zij onder meer bij bedrijven als Arla Foods en Royal A-ware.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions