Clicky


Verzekeraar TVM ziet toename in diefstal van trailers

Verzekeraar TVM ziet toename in diefstal van trailers
26-04-2023 14:28 | Criminaliteit | auteur Redactie

HOOGEVEN - Transport verzekeraar TVM ziet de afgelopen weken opvallend meer meldingen van diefstallen van trailers.

Het komt steeds vaker voor dat geparkeerde trailers, met of zonder (waardevolle) lading, worden gestolen. De meldingen komen nu vooral uit Oost-Nederland, zegt TVM. Het gaat vaak om trailers die geparkeerd staan op of langs de openbare weg zonder of met weinig diefstalpreventiemaatregelen. Meerdere keren werden twee trailers tegelijk gestolen.

De diefstallen zijn gepleegd op plaatsen waar veel trailers afgekoppeld staan of waar veel trailerverplaatsingen zijn. Bijvoorbeeld bij, en in de buurt van, reparatie-/herstelbedrijven, garages en overslagcentra. Maar er zijn ook al enkele trailers gestolen terwijl deze achter hekken op eigen terrein of bij logistieke centra stonden.

De afdeling Speciale Zaken van TVM werkt nauw samen met nationale en internationale instanties zoals de douane om de trailers terug te krijgen. "Helaas zien wij soms dat zogenaamde ‘track and trace’ systemen onklaar gemaakt worden. Maar deze systemen helpen wel om de tijd van de diefstal te kunnen achterhalen, waardoor we gerichte acties kunnen nemen", waarschuwt TVM.

"Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zetten we volop in op preventie. Onze preventieadviseurs kunnen u tips geven voor een veilige rit voor chauffeurs, trekkers, trailers en lading", aldus TVM.

Enkele tips ter voorkoming van voertuigdiefstal:

  • Een goede reisvoorbereiding is belangrijk voor alle ritten. Als een trailer (met lading) moet overstaan hoort daarbij ook informatie over bewaakte parkeerplaatsen of andere terreinen waar veilig overnacht kan worden. Parkeer, als het mogelijk is, op bewaakte en/of afsluitbare parkeerplekken
  • Zorg dat de trailer is voorzien van een goedgekeurd kingpin-, triangel en/of deurslot
  • Check de beveiligingseisen die verplicht zijn voor het type lading
  • Zet u charters in voor uw transport? Dan is het belangrijk dat zij dezelfde preventieve maatregelen kennen en toepassen als zij rijden met uw materieel