Clicky


Xi Jinping belt met Zelensky

Xi Jinping belt met Zelensky
26-04-2023 14:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

BEIJING/KYIV - De Chinese president Xi Jinping heeft met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky gebeld. Het langverwachte telefoongesprek is de eerste keer dat de twee leiders elkaar spreken sinds de Russische invasie in Oekraïne. Xi bezocht al wel Rusland en besprak de oorlog meerdere keren met de Russische president Vladimir Poetin, maar een gesprek met Zelensky liet op zich wachten.

De Chinese president heeft benadrukt dat de crisis rond Oekraïne een grote invloed heeft op de wereld en dat Beijing altijd voor vrede is geweest. Hij dringt aan op een zo snel mogelijke wapenstilstand en het houden van vredesonderhandelingen, dat zou "de enige weg" zijn om uit het conflict te komen.

China zal binnenkort meerdere speciaal gezanten naar Oekraïne en andere landen sturen om met alle partijen te praten over een oplossing. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het gesprek met Zelensky toont dat China "objectief en onpartijdig" in internationale kwesties staat en verantwoordelijkheid neemt.

Zelensky zegt dat het een "lang en veelbetekenend telefoongesprek" was. Hij hoopt dat het een krachtige impuls kan geven aan de betrekkingen tussen beide landen. Zelensky heeft al lang en vaak aangedrongen op een ontmoeting met Xi, die hij ziet als iemand met invloed op Rusland. Een woordvoerder van de Oekraïense president zei dat het gesprek bijna een uur heeft geduurd.

Beijing kwam op 24 februari, precies een jaar na de inval, met een eigen vredesplan, waar Rusland enthousiast over was. Voor Kyiv is een wapenstilstand, die tot vrede moet leiden, op dit moment onacceptabel. Dat zou namelijk betekenen dat de Russen ingenomen stukken land van Oekraïne behouden.

In het Westen is er veel kritiek op de Chinese neutraliteit in de oorlog. Dat zou namelijk in de praktijk neerkomen op een steun aan Rusland. Veel wereldleiders proberen Xi al langer te bewegen om druk te zetten op Poetin om zo echt een eind te maken aan de oorlog.