Clicky


 


Airbus: steunpakket VS voor vergroening gevaarlijk voor Europa

Airbus: steunpakket VS voor vergroening gevaarlijk voor Europa
26-04-2023 14:11 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Het grootschalige steunpakket waarmee de Amerikaanse regering de industrie van de Verenigde Staten wil vergroenen is een "gevaar" voor Europa. Met die waarschuwing komt topman Guillaume Faury van de Europese vliegtuigfabrikant Airbus. De honderden miljarden dollars aan subsidies en fiscale voordelen wil president Joe Biden vooral uitdelen aan bedrijven die in de VS investeren in de energietransitie. De Europese Unie heeft daar volgens Faury geen goed antwoord op.

De Inflation Reduction Act, ook wel afgekort als IRA, is volgens Faury goed nieuws voor de vergroening van de luchtvaartindustrie omdat er ook steun bij zit voor duurzamere vliegtuigbrandstoffen. Maar vanuit Europees perspectief zou het minder goed nieuws zijn. "Dit lokt investeringen naar de Verenigde Staten, dus het is erg ongunstig voor de Europese industrie", zegt Faury. "Als Europeaan denk ik dat de IRA erg gevaarlijk is voor Europa, en Europa heeft veel moeite met reageren."

Vanuit Brussel komen ook veel nieuwe maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te krijgen, maar daarbij gaat het naar de mening van Faury te vaak om lastenverzwaringen. "Europa heeft gekozen voor dwingendere maatregelen, via belastingen en barrières, om de eigen industrie te veranderen. Maar het is veel interessanter om naar plekken te gaan waar je hulp krijgt en niet wordt opgezadeld met belastingen. Dus op die manier schoppen de Verenigde Staten het spel overhoop."

Als het aan Faury ligt, zou de Europese Unie zich moeten laten "inspireren" door het miljardenpakket van Joe Biden. Nu zouden er slechts "halve maatregelen" op tafel liggen, wat de baas van Airbus zorgen baart.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions