Clicky


Nederland maakt bezwaar tegen Rosenthal op terrorismelijst Iran

Nederland maakt bezwaar tegen Rosenthal op terrorismelijst Iran
25-04-2023 17:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 20:15 uur] Nederland gaat formeel bezwaar aantekenen tegen de plaatsing van oud-minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken op een sanctielijst van Iran. Huidig buitenlandminister Wopke Hoekstra laat via Twitter weten het "onbestaanbaar" te vinden dat zijn voorganger wordt gesanctioneerd "vanwege zijn werk voor mensenrechten in Iran".

Iran maakte maandag een terrorismelijst bekend waarop naast Rosenthal ook de namen staan van andere mensen uit de EU en uit Groot-Brittannië. Ze zijn niet langer welkom in Iran en kunnen niet meer beschikken over bankrekeningen die ze mogelijk in het land hebben.

Eind maart werd het Comité Iran Vrij opgericht. Rosenthal is deelnemer. Het comité wil onder meer dat de verantwoordelijken voor de mensenrechtenschendingen in Iran "uiteindelijk voor het gerecht gesleept worden". Mogelijk heeft de plaatsing van de oud-minister op de Iraanse zwarte lijst daarmee te maken.

Rosenthal: "Het Comité Iran Vrij heeft in tegenstelling tot het regime in Teheran, dat achter diverse aanslagen in Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika heeft gezeten, niets met terrorisme te maken."