Clicky

 Rutte onderschrijft 'zonder reserve' conclusies Groningen-enquête

Rutte onderschrijft 'zonder reserve' conclusies Groningen-enquête
25-04-2023 14:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

GARMERWOLDE - Het kabinet onderschrijft "zonder reserve" de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie die de aardgaswinning in Groningen heeft onderzocht. Dat zegt minister-president Mark Rutte bij de presentatie van de kabinetsreactie op het enquêterapport.

De mensen in Groningen zijn "decennialang in de steek gelaten", zegt Rutte. Hun stem werd niet gehoord en "hun belangen zijn ondergeschikt gemaakt aan een financieel belang van Nederland". Daarmee is er sprake van een ereschuld, erkent de premier. "Daar kunnen en willen we niet omheen."

De persoonlijke verhalen van Groningers die in het rapport zijn opgenomen "snijden door je ziel", zegt Rutte. Hij bood namens het kabinet opnieuw excuses aan voor de fouten die gemaakt zijn en het leed dat veel mensen daarmee is aangedaan.

De premier zegt zich te realiseren dat wat zestig jaar lang is misgegaan, niet met "een pennenstreek" kan worden opgelost, laat staan met een "papieren kabinetsreactie". De overheid zal het nu ook moeten laten zien. "Het moet anders en het moet beter."

De miljarden die nu zijn vrijgemaakt voor schadeherstel, versterking en sociaal en economisch herstel, moeten volgens Rutte voldoende zijn. Maar hij benadrukt dat er nog geld bij kan komen als dat nodig blijkt te zijn.

Foto's

  • Bek en Verburg BV
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats