Clicky


 


Biden bevestigt kandidatuur voor presidentsverkiezingen 2024

Biden bevestigt kandidatuur voor presidentsverkiezingen 2024
25-04-2023 12:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een videoboodschap officieel bevestigd dat hij gaat meedoen aan de verkiezingen van komend jaar. Het is precies vier jaar na zijn aankondiging deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 2020.

De 80-jarige Democraat is reeds de oudste president van het land. Volgens een recente peiling heeft circa een kwart van de Democraten vertrouwen in zijn kandidatuur en de rest zou straks liever een jongere president zien aantreden. Er zijn onder de Democratische politici nog geen kopstukken die het Biden moeilijk kunnen maken. Er hebben zich er pas drie kandidaat gesteld, inclusief de president. Maar de voorverkiezingen zijn volgend jaar van februari tot juni. Biden houdt dinsdag ook een toespraak voor een vakfederatie in de bouw, de NABTU (18.30 onze tijd).

In de video zet Biden zich duidelijk af tegen zijn grote rivaal Donald Trump. Hij spreekt zich uit tegen de 'MAGA-Republikeinen' (Make America Great Again, de slogan van Trump in 2016) en heeft het over een "strijd om de ziel van ons land". Biden wilde tijdens zijn presidentschap korte metten maken met de verdeeldheid in de Verenigde Staten en hoopt dat met nog eens vier jaar af te kunnen maken. Hij sluit de video af met de boodschap "Let's finish the job" (Laten we de klus afmaken).

Vicepresident

In de campagnevideo speelt vicepresident Kamala Harris een belangrijke rol. Zij wordt opnieuw de kandidate naast Biden (running mate) om weer vicepresident te worden. De Republikeinse oppositie tegen Biden heeft gezegd dat de president het contact met de werkelijkheid kwijt is. Partijvoorzitter Ronna McDaniel zei dat "Biden de realiteit zo volkomen is kwijtgeraakt dat hij denkt vier jaren meer te verdienen, terwijl hij vier jaar lang niets anders heeft gedaan dan crises veroorzaken".

Op dit moment is de polarisatie in Amerika nog zeker niet verholpen. De presidentsverkiezing in november volgend jaar lijkt weer uit te draaien op een tweestrijd tussen Trump en Biden. Maar veel kiezers hebben helemaal geen zin in een herhaling van vier jaar geleden. Volgens peilingen zouden kiezers van hun eigen partijen liever jongere kandidaten zien. Als Biden herkozen wordt, is hij 86 aan het eind van zijn tweede termijn. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,263
Diesel2,092

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats