Clicky

 Klimaatdemonstranten voeren actie bij interview Tata Steel-topman

Klimaatdemonstranten voeren actie bij interview Tata Steel-topman
24-04-2023 16:11 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Activisten van Greenpeace voerden actie tijdens een interview van studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag met topman Hans van den Berg van Tata Steel. Twee demonstranten die aan de UvA studeren liepen even na het begin van het interview naar voren met een spandoek met de tekst "Tata steelt de toekomst" en hielden dat tijdens de rest van het interview omhoog.

Andere actievoerders deelden folders en stickers uit voor een demonstratie tegen Tata Steel bij de fabriek in Wijk aan Zee op 24 juni en gingen daarna weer zitten. Greenpeace wil dat de overheid Tata Steel aanpakt vanwege de uitstoot van de staalfabrieken en de gezondheidsschade voor omwonenden.

De interviewende studenten hielden er vooraf al rekening mee dat klimaatdemonstranten het evenement zouden bezoeken. Meerdere beveiligers hielden toezicht tijdens het interview, waarbij ook ruimte was voor vragen van het publiek. Het interview werd georganiseerd vanuit het studenteninterviewplatform van de UvA, Room for Discussion, en ging over de toekomst van Tata Steel in Nederland. Daarbij kwamen onderwerpen aan bod als de transitie naar de productie van "groen staal" met waterstof en de impact van de uitstoot op de omwonenden van de fabrieken.

Vragenmoment

Een studente maakte gebruik van het vragenmoment voor het publiek. "Ik probeer kritisch en objectief te blijven, maar ik hoop dat Tata Steel moet sluiten en u voor de rechter moet verschijnen. Begrijpt u dit?" De topman zei daarop haar ongeduld te begrijpen. "Maar we zijn ook nodig om de energietransitie mogelijk te maken. Er zijn 8 miljard mensen op de planeet die transport nodig hebben en een dak boven hun hoofd." De fabrieken in onder meer IJmuiden maken staal voor auto’s en de bouwsector. Het materiaal wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld batterijen, koelkasten en fornuizen.

Tijdens het interview benadrukte Van den Berg dat "Tata Steel de uitstoot zo snel mogelijk wil verminderen" en dat "in de fabrieken veel producten worden gemaakt voor duurzame energie". Ook zei hij dat het bedrijf eerder had kunnen beginnen met het verminderen van de uitstoot.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions