Clicky


Klimaatactivisten blokkeren straten in Berlijn

Klimaatactivisten blokkeren straten in Berlijn
24-04-2023 11:22 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - Klimaatactivisten hebben maandag met blokkades het verkeer in delen van het centrum van Berlijn geblokkeerd. Op meer dan dertig plekken in de Duitse hoofdstad belemmerden activisten van de actiegroep Letzte Generation het verkeer, melden Duitse media.

Het verkeer op een deel van de ringweg rond de stad stond muurvast nadat activisten zich aan de weg hadden vastgelijmd. De hulpdiensten en het openbaar vervoer ondervonden daarvan hinder. De Berlijnse politie zette zo’n vijfhonderd agenten in om de blokkades te beëindigen. In de loop van de ochtend was die operatie voor een groot deel afgerond.

De actiegroep stelt dat de regering onvoldoende plannen maakt om de klimaatverandering tegen te gaan en daardoor de grondwet schendt. Er zou een burgerraad moeten worden opgericht en een plan moeten worden opgesteld om de mondiale temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden.

Berlijn lamleggen

Letzte Generation had eerder aangegeven de hele stad af te willen sluiten. De groep zegt de campagne om Berlijn "lam te leggen" pas te stoppen als aan de eisen is voldaan. "We brengen de stad tot stilstand, zodat de regering in beweging komt", aldus een van de activisten.

Minister van Financiën Christian Lindner noemde de blokkade op Twitter ondanks het "nobele motief" niets anders dan "fysiek geweld". De liberaal stelt dat wie een ander beleid wil, een partij kan oprichten en meerderheden kan zoeken voor zijn standpunten.