Clicky


Rutte volgende week naar Groningen met reactie op enquêterapport

Rutte volgende week naar Groningen met reactie op enquêterapport
21-04-2023 16:47 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet presenteert volgende week dinsdag zijn formele reactie op het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek heeft gedaan naar de aardgaswinning in Groningen. Minister president Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) gaan daarvoor zelf naar Groningen. Dat heeft Rutte aangekondigd in zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

De enquêtecommissie kwam eind februari met haar eindverslag. Daarin wordt geconcludeerd dat de veiligheid van Groningers decennialang ondergeschikt was aan financiële belangen en dat is weggekeken van de schade en angst als gevolg van de talloze aardbevingen die de gaswinning veroorzaakte. Daardoor sprake is van "een ereschuld" aan de provincie, aldus de commissie.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft de conclusies van de enquêtecommissie al onderschreven. Maar het kabinet liet tot dusver alleen weten de conclusies in het rapport "hard en pijnlijk" te vinden. Ondertussen werd wel druk onderhandeld over de manier waarop de genoemde ereschuld moet worden ingelost. Die kabinetsreactie is nu bijna klaar, aldus Rutte.

Regionale bestuurders vinden dat het Rijk de komende jaren minstens 30 miljard euro moet investeren in onder meer leefbaarheid en economisch perspectief voor het aardbevingsgebied. Afgelopen week nog bleek dat er nog een "substantieel gat" gaapte tussen wat de regio wilde, en wat het kabinet bereid was te bieden. Maar op vragen over concrete bedragen wil Rutte nog niet ingaan.

De hoogste prioriteit hebben volgens de premier herstel van de schade en versterking van onveilige huizen. Op beide terreinen is nog veel werk te verzetten erkent hij. Daarnaast moet er aandacht zijn voor zaken als de mentale gezondheid van gedupeerden en economische toekomstperspectief. "Langs al die lijnen zijn we bezig een reactie te formuleren", aldus Rutte.