Clicky


Haagse oud-wethouder Richard de Mos vrijgesproken in corruptiezaak

Haagse oud-wethouder Richard de Mos vrijgesproken in corruptiezaak
21-04-2023 11:56 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is vrijdag vrijgesproken in de corruptiezaak waarin hij verdachte was. Ook ex-wethouder Rachid Guernaoui is door de rechtbank Rotterdam vrijgesproken.

De Mos viel zijn - ook allen van ambtelijke omkoping vrijgesproken - medeverdachten huilend in de armen direct na de uitspraak. Op de publieke tribune werd luid geklapt, gejoeld en op de ramen gebonkt. De Mos zei voor aanvang van de uitspraak al dat hij "niets anders" dan vrijspraak verwachtte, maar was toch erg zenuwachtig.

Een verdachte werd wel veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf voor wapenbezit.

De rechtbank fileerde in een uitgebreid vonnis alle aantijgingen van het OM. "Van groot belang in de vonnissen is de niet te bewijzen kwade bedoeling van de bij de partijdonaties betrokken ondernemers. Sterker nog, de donaties lijken gedaan uit goede bedoelingen", aldus de rechter.

Het Openbaar Ministerie had 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen De Mos. Guernaoui hoorde een eis van 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk. Volgens het OM hadden bevriende ondernemers de ex-wethouders geholpen door middel van donaties aan de partij. De wethouders zouden vervolgens de donateurs hebben geholpen bij (nacht)vergunningen voor horeca en bij vastgoedprojecten.

In deze zaak, waarin in totaal acht personen terechtstonden, zijn partijdonaties van ruim een ton aan Hart voor Den Haag/Groep de Mos behandeld. "Met de beste wil van de wereld kan niet worden vastgesteld dat, en zo ja, in hoeverre, de positie van De Mos en zijn collega één op één door de partijdonaties is verbeterd" ,aldus de rechter.

De donaties waren een belangrijk onderdeel van de strafzaak. Voor landelijke partijen bestaan er regels over donaties, bij lokale politieke partijen is dat minder duidelijk. De rechter was daar duidelijk over: "Het strafrecht is geen oplossing voor het ontbreken van spelregels."

De Mos en Guernaoui twee zitten momenteel in de gemeenteraad van Den Haag. De Mos is ook lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland. De Mos is oprichter van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. In 2018 kreeg die partij de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De Mos en Guernaoui werden vervolgens wethouder. Een jaar later viel de Rijksrecherche hun kantoren op het stadhuis en hun woningen binnen.