Clicky


Man veroordeeld voor poging tot doodslag medebewoner in Ede

Man veroordeeld voor poging tot doodslag medebewoner in Ede
19-04-2023 14:33 | Misdaad | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man tot tbs met dwangverpleging voor poging tot doodslag. Op 22 maart 2022 stak de man een medebewoner van het pand waarin hij woonde in Ede tot drie keer toe met een mes.

Dit deed hij terwijl het slachtoffer nietsvermoedend bij een andere bewoner voor de deur stond. Waarom de man dit deed werd niet duidelijk. De verwondingen van het slachtoffer waren potentieel dodelijk en veroorzaakte blijvende littekens. 

Deskundigen onderzochten de man in het Pieter Baan Centrum, waar hij was opgenomen. Zij concludeerden dat de man lijdt aan stoornissen in zijn geestesvermogens. Zij meenden dat zijn gedrag volledig voortkwam uit een psychose.

Het advies luidt dan ook om de verdenkingen niet aan de man toe te rekenen. De rechtbank neemt de conclusies van de deskundigen over. Het feit kan dus niet aan de man worden toegerekend. De rechtbank verklaart de man volledig ontoerekeningsvatbaar en ontslaat hem daarom van alle rechtsvervolging. 

Op de zitting verklaarde de man dat hij vindt dat hij niet ziek is en geen medicatie nodig heeft. Ook werkte hij al eerder, ondanks zijn toezegging, niet mee aan onderzoek naar zijn geestesvermogens. Zijn gebrek aan ziektebesef en -inzicht, in combinatie met zijn stoornis, maakt dat de rechtbank geen andere mogelijkheid ziet dan de tbs-maatregel met dwangverpleging aan de man op te leggen.

Ook moet de man aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen van in totaal 2.600 euro.