Clicky


Schutter in zaak Bas van Wijk wilde met pistool 'indruk maken'

Schutter in zaak Bas van Wijk wilde met pistool 'indruk maken'
19-04-2023 11:55 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De 23-jarige Samir El Y. uit Hoofddorp, die wordt verdacht van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk, heeft woensdag bij het hof in Amsterdam gezegd dat hij met zijn pistool indruk wilde maken op de vriendengroep van het slachtoffer.

El Y. was 8 augustus 2020 met een pistool in zijn zwembroek op de groep afgestapt nadat er een sfeer was ontstaan die de vrienden van Van Wijk intimiderend en agressief noemden.

El Y. wilde met het doorgeladen pistool schrik aanjagen, vertelde hij bij aanvang van het hoger beroep. "Ik wilde indruk op ze maken, ze vernederen. Ik wist niet goed wat ik moest doen. Ik deed het meer uit bangheid, was nerveus en zat vol adrenaline. Het is een domme keuze geweest."

Volgens het Openbaar Ministerie wilde Van Wijk op de zomerse stranddag in De Oeverlanden bij de Nieuwe Meer in Amsterdam Nieuw-West voorkomen dat een nep-Rolex van een van zijn vrienden werd gestolen. Van Wijk zou El Y. hebben aangesproken op zijn gedrag. "Een bizarre situatie", noemde de voorzitter van het hof het. "Dat u daar met een klein vuurwapen staat en iemands horloge probeert af te nemen. Wat een idiote actie om dat op klaarlichte dag in je zwembroek te proberen."

El Y. bekent dat hij drie keer heeft geschoten, aanvankelijk zou hij hebben gedreigd een vriend van Van Wijk door de knie te schieten. Uiteindelijk richtte hij op een lachgasballon. Kort na deze confrontatie werd Van Wijk twee keer geraakt, eerst in zijn been en direct daarna dodelijk in zijn borst. El Y. zegt dat hij schoot uit bangheid en door de adrenaline. Hij verklaarde dat hij nooit eerder een pistool had afgevuurd.

Het hof, de aanklager en de advocaten van de verdachte hebben recentelijk een schietproef met een soortgelijk pistool gehouden om te toetsen of de verdachte het dodelijke schot per ongeluk zou kunnen hebben gelost. Op de zitting deelden ze hun ervaringen over hoe makkelijk ze het vonden de trekker over te halen.

De rechtbank veroordeelde El Y. in mei 2021 tot een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging, terwijl het OM achttien jaar en tbs had geëist. Een vormfout van het OM leidde ertoe dat El Y. alleen voor doodslag werd veroordeeld. Het OM wil bewijzen dat Van Wijk is doodgeschoten om de diefstal van de imitatie-Rolex te vergemakkelijken.