Clicky


Opnieuw overtredingen tijdens controle vervoer gevaarlijke stoffen

Opnieuw overtredingen tijdens controle vervoer gevaarlijke stoffen [+foto's]
19-04-2023 09:12 | Controles | auteur Redactie

DEN HAAG - Dinsdag controleerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op de grensovergangen in Zuid-Limburg in totaal 39 voertuigen die gevaarlijke stoffen vervoerden. Tijdens deze inspecties werden diverse waarschuwingen gegeven voor het niet vastzetten van de lading, onvolledige informatie op het vervoersdocument en het ontbreken van delen van de uitrusting van de chauffeur.

Voor drie zaken werd proces-verbaal (PV) opgemaakt.

Een remschijf van een oplegger die een milieugevaarlijke vaste stof in bulk vervoerde, bleek te zijn gescheurd. Dit voertuig mocht niet meer verder rijden. Tegen de chauffeur is proces-verbaal opgemaakt.

Een oplegger waarmee flexibele IBC’s gevuld met een milieugevaarlijke vaste stof werden vervoerd, bleken niet te zijn gekeurd en niet voorzien te zijn van enige kenmerking en etikettering, meldt de ILT.

Dit transport is ook stilgezet. De gevaarlijke stoffen moeten eerst worden overgepakt in gekeurde IBC’s en worden voorzien van de juiste etiketten en kenmerken voordat deze verder mogen worden vervoerd. Tegen de afzender en belader wordt PV opgemaakt.

Een tankwagen die vloeibaar gemaakt zuurstof (UN 1073) vervoerde, blies tijdens het vervoer zuurstof af. Volgens de chauffeur ter voorbereiding om de tankwagen weer te kunnen vullen.

Dit is niet toegestaan, aldus de ILT. Hiervoor is PV tegen de chauffeur én vervoerder opgemaakt.

Maandag vonden eveneens controles plaats. Toen waren zes van de acht gecontroleerde voertuigen niet in orde.