Clicky

 'Groot gat' tussen wensen Groningen en plan kabinet na enquête

'Groot gat' tussen wensen Groningen en plan kabinet na enquête
18-04-2023 23:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

GRONINGEN - Tussen de wensen van bestuurders uit de regio Groningen en de plannen die het kabinet dinsdagavond aan hen presenteerde, zit nog een "substantieel gat", zei commissaris van de Koning René Paas na urenlang overleg met een grote kabinetsdelegatie. Staatssecretaris Hans Vijlbrief zei na afloop dat er goed overleg is geweest, "maar we zijn het niet over alles eens".

Paas zei dat de voorstellen van het kabinet in reactie op het verslag van de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzocht wel serieus zijn. Bestuurders uit de regio legden recent hun wensen op tafel: zeker 30 miljard aan investeringen, over minstens een kwart eeuw.

"Wij hebben bekendgemaakt wat we willen dat het kabinet biedt, wat wij verstaan onder een geloofwaardig antwoord op de ereschuld", aldus Paas. Waar het kabinet mee kwam is "meer dan een appel en een ei", maar er zit wel nog een "groot gat", aldus de commissaris.

Bij het overleg was ook minister-president Mark Rutte aanwezig, evenals nog vijf bewindslieden. De kabinetsleden zelf wilden na ruim vijf uur op het provinciehuis weinig kwijt over het overleg. Namens de regio was daar naast Paas onder anderen Johan Remkes (voorzitter van het Nationaal Programma Groningen) aanwezig.

Vijlbrief vertelde bij vertrek uit het provinciehuis dat "over het hele palet" is gepraat: schade en versterking van huizen in het aardbevingsgebied, economisch perspectief en welzijn in de regio. "We zijn nog niet klaar. We gaan de komende dagen proberen om nog wat verder te komen." Overigens stonden er al vervolggesprekken gepland, bijvoorbeeld tussen hemzelf en Paas, benadrukt Vijlbrief.

Foto's

  • Bek en Verburg BV
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats