Clicky


Bouwsector: door slechte waterkwaliteit dreigt nieuwe bouwcrisis

Bouwsector: door slechte waterkwaliteit dreigt nieuwe bouwcrisis
18-04-2023 17:53 | Algemeen | auteur ANP

ZOETERMEER - De Nederlandse bouwsector dreigt over een paar jaar met grote problemen te maken te krijgen als Nederland niet voldoet aan de doelen van de Europese richtlijn die de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater moet waarborgen. Daarvoor waarschuwt Bouwend Nederland op basis van een onderzoek door adviesbureau Witteveen en Bos.

De vereniging van bouw- en infrabedrijven wijst erop dat de waterkwaliteit in Nederland slecht is, maar deze in 2027 wel moet voldoen aan de doelen van de Kaderrichtlijn water (KRW). Als Nederland op veel plaatsen dan nog niet voldoet aan de KRW dreigt in het slechtste scenario een jaarlijks omzetverlies van 17,5 miljard euro voor de bouw- en infrasector.

Volgens beleidsadviseur Martijn Verwoerd bij Bouwend Nederland kan in het slechtste geval een kwart tot een derde van de totale bouwproductie niet meer vergund worden. "Het kan zijn dat de vergunning voor het bouwwerk zelf wel kan worden verleend, maar dat geen toestemming mag worden gegeven voor het tijdelijk droogpompen van de bouwput en het lozen van het water daaruit. Dan kan ook het bouwwerk zelf niet gebouwd worden."

Terugdringen uitstoot versnellen

Maar het is volgens de branchevereniging nog niet te laat. Voor de meeste wateren is namelijk bekend van welke stoffen de normen overschreden worden. Het terugdringen van de uitstoot van die stoffen dient te worden versneld, zegt Bouwend Nederland.

De impact kan ook verkleind worden als de overheid besluit gebruik te maken van maatwerkvoorschriften bij vergunningen. Dat zijn extra voorwaarden die kunnen worden verbonden aan een vergunning, bijvoorbeeld de verplichting om een bepaalde filtertechniek toe te passen bij het bemalen van een bouwput.

Stikstofdossier

De bouw kampt de laatste tijd al met problemen vanwege het stikstofdossier. In november besloot de Raad van State dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te mogen stoten. Sindsdien moeten bouwers veel nieuwe rapporten en berekeningen aanleveren om aan te tonen dat een project niet bijdraagt aan extra stikstofuitstoot. Daardoor lopen veel bouwplannen vertraging op en is sprake van hogere kosten.

De Vereniging van Waterbouwers laat weten "geschrokken" te zijn van de resultaten. "Als de bevindingen in dit rapport uitkomen, dan betekent dit dat we geen dijken meer kunnen versterken, bruggen niet meer kunnen onderhouden en onze vaarwegen dichtslibben. Terwijl deze maatregelen voor de bereikbaarheid en waterveiligheid van Nederland wel noodzakelijk zijn", zegt directeur Andrea Vollebregt.