Clicky


Rode Kruis op zoek naar duizend nieuwe vrijwilligers

Rode Kruis op zoek naar duizend nieuwe vrijwilligers
17-04-2023 10:24 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het Nederlandse Rode Kruis is op zoek naar duizend nieuwe vrijwilligers. Die wil de hulporganisatie inzetten bij evenementen zoals festivals, maar ook in de (crisis)noodopvang van asielzoekers. Nu heeft het Rode Kruis ongeveer 15.000 vrijwilligers in Nederland.

De nieuwe vrijwilligers krijgen een gratis EHBO-cursus en zijn in ruil daarvoor minimaal vier uur per maand inzetbaar voor hulpverlening. Volgens het Rode Kruis doen deze vrijwilligers daarmee ook veel ervaring op voor de inzet bij grote noodsituaties, zoals overstromingen.

Heleen van den Berg, plaatsvervangend directeur Nationale Hulp en Verenigingsmanagement: "We hebben genoeg vrijwilligers beschikbaar en voor onze huidige hulpverlening zijn geen tekorten, maar de hulporganisatie vindt het belangrijk om voorbereid te zijn op drukkere tijden. In coronatijd of bij de overstromingen in Limburg was het Rode Kruis bijvoorbeeld op meerdere plekken tegelijkertijd nodig."

"Als we deze duizend extra mensen nu al trainen en ervaring op laten doen bij evenementen, weten zij ook beter hulp te verlenen wanneer er daadwerkelijk nood is", aldus Van den Berg. De training bestaat uit een onlinetheoriecursus en een praktijkdag van samen ongeveer 30 uur. Daarin leren aanstaande hulpverleners de basis, zoals verband aanleggen en reanimatie.