Clicky


 


Rellen in Frankrijk na goedkeuring hogere pensioenleeftijd

Rellen in Frankrijk na goedkeuring hogere pensioenleeftijd
14-04-2023 23:41 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - In tal van Franse steden zijn rellen uitgebroken nadat de Grondwettelijke Raad groen licht had gegeven voor de pensioenhervorming van de regering van president Emmanuel Macron. Net als de afgelopen dagen en weken lopen veel mensen te hoop tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Confrontaties met de politie bleven wederom niet uit.

In Parijs werden op veel plekken vuilnis en afvalbakken in brand gestoken. Mensen stroomden massaal naar het stadhuis. De politie was niet zuinig met traangas.

In steden als Lyon, Grenoble en Nantes kwam het ook tot ongeregeldheden. In Nice, waar overdag al betogingen en blokkades waren geweest, marcheerden demonstranten. In meerdere steden zijn arrestaties gemeld.

Ook zaterdag worden betogingen georganiseerd. De vakbonden riepen op tot een nieuwe grote protestdag op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Zij zijn voor die datum niet bereid in te gaan op een uitnodiging van Macron om te komen praten. De president wil de wet volgens Franse media binnen 48 uur tekenen. Die zou dan op 1 september ingaan. De Grondwettelijke Raad heeft een volksraadpleging over de pensioenkwestie afgewezen, maar gaat zich in mei nog wel over een nieuw referendumvoorstel buigen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions