Clicky


Illegale fokker nog steeds niet weg uit Eersel, weer dwangsom

Illegale fokker nog steeds niet weg uit Eersel, weer dwangsom
14-04-2023 11:45 | Binnenland | auteur ANP

EERSEL - [update 13:45 uur] De gemeente Eersel heeft deze week voor de derde keer een controle uitgevoerd bij een illegale fokker in het Brabantse dorp bij Eindhoven. Opnieuw troffen controleurs er volgens een woordvoerster van de gemeente honden aan: 180 om precies te zijn, evenveel als bij de vorige controle een week geleden. Ook nu legde de gemeente de fokker weer een dwangsom op van 2500 euro, net als de afgelopen twee weken.

De Raad van State besliste begin februari dat de hondenfokker medio maart zijn bedrijf in Eersel moest stoppen, maar dat heeft de fokker niet gedaan. Daarop begon de gemeente twee weken geleden met het opleggen van dwangsommen.

De gemeente controleert sindsdien elke week, met een totaal van tien weken. De maximumdwangsom bedraagt 25.000 euro, als de fokker in gebreke blijft. Afgelopen woensdag liep ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA mee met de controle, maar een woordvoerster kon daarover vrijdagochtend nog niets zeggen.

Eerdere controles

Eerder al bleek tijdens controles door de NVWA dat het welzijn van de dieren in het geding was en de administratie niet op orde. De NVWA nam bij een eerdere controle dit jaar 435 honden af van de fokker die er niet goed aan toe waren.

Aanvankelijk communiceerde de gemeente dat er twee honden meer dan vorige week gevonden zouden zijn, maar dat bleek onjuist en een gevolg van een verkeerde optelling, aldus de woordvoerster van de gemeente vrijdagmiddag.