Clicky


Topman oliebedrijf ExxonMobil, Darren Woods, kreeg afgelopen jaar 35,9 miljoen dollar aan beloning

Topman oliebedrijf ExxonMobil, Darren Woods, kreeg afgelopen jaar 35,9 miljoen dollar aan beloning
13-04-2023 19:36 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

IRVING - De topman van het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil heeft over 2022 een fors hogere beloning gekregen. Het grootste oliebedrijf van de Verenigde Staten boekte vorig jaar een recordwinst dankzij de hard gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne.

In totaal krijgt topman Darren Woods een bedrag van 35,9 miljoen dollar aan beloning over 2022. Dat is omgerekend 32,4 miljoen euro en een stijging van 52 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het overgrote deel van dat bedrag bestaat uit aandelenpakketten. Ook andere topbestuurders van het bedrijf uit Texas delen mee, want in totaal krijgen de vijf hoogste bestuurders van ExxonMobil bijna 120 miljoen dollar aan beloningen.

Woods behoort daarmee tot de best betaalde topbestuurders van de grote oliebedrijven. Zijn collega Mike Wirth van het Amerikaanse Chevron ontving 23,6 miljoen dollar en de vertrokken topman Ben van Beurden van Shell kreeg circa 12 miljoen dollar voor 2022.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft geregeld kritiek geuit op de hoge beloningen en winsten in de oliesector en de grote winstuitkeringen aan de aandeelhouders van oliebedrijven. Hij zei dat die woekerwinsten zijn geboekt over de rug van de consument die juist meer moest betalen voor brandstof. Woods heeft gezegd dat in 2020 tijdens de coronapandemie juist miljardenverliezen werden geleden toen de olieprijzen kelderden en dat het bedrijf enorme investeringen doet om de productie te vergroten.