Clicky


Ernstige overtredingen ontdekt tijdens controle vervoer gevaarlijke stoffen

Ernstige overtredingen ontdekt tijdens controle vervoer gevaarlijke stoffen [+foto's]
13-04-2023 08:53 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Redactie

DORDRECHT - Woensdag controleerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op het terrein van Rijkswaterstaat in Dordrecht een vrachtwagen die een tankcontainer gevuld met pentanen (UN1265) vervoerde. Dit is een licht ontvlambare stof.

Tijdens de controle bleek dat het chassis was gescheurd, de derde as van de oplegger niet meer goed stond en een remschijf van de oplegger en de trekker waren ingescheurd. Daarnaast waren de twistlocks waarmee de tank op het chassis was bevestigd niet aangedraaid.

Daarnaast beschikte de chauffeur niet over schriftelijke instructies, kon hij geen vervoersgunning overleggen en bleek de tachograaf uit de keuring. Dit transport is direct gestopt, meldt de ILT.

De tank is ter plaatse met behulp van een kraan op een ander chassis geladen. De combinatie is vervolgens onder begeleiding naar de garage gebracht waar eerst alle technische gebreken moeten worden hersteld.

In overleg met de Officier van Justitie is aan de vervoerder een schikking aangeboden van € 3.000 euro. Deze schikking is geaccepteerd. Daarnaast is het certificaat van goedkeuring van de oplegger ingenomen. Hierdoor kunnen met de oplegger geen gevaarlijke stoffen meer worden vervoerd.

Tijdens de controle reden tegelijkertijd twee combinaties met gevaarlijke stoffen in stukgoed door de bebouwde kommen van Zwijndrecht en Dordrecht. Deze hoefden daar niet te zijn om te laden of te lossen, maar dachten dat zij niet door de Drechttunnel mochten rijden, meldt de ILT.

Bij één van deze twee combinaties werd vastgesteld dat de lading niet vaststond en dat de omschrijving van de vervoerde stof niet op het vervoersdocument stond vermeld en de gevaarsetiketten op de verpakkingen te kleine afmetingen hadden.

Voor het niet mijden van de bebouwde kom en het niet vastzetten van de lading is tegen de betrokken chauffeur proces-verbaal opgemaakt en in overleg met de Officier van Justitie een schikking aangeboden van €750 die door de chauffeur direct is betaald.

Daarnaast zal tegen de belader proces-verbaal worden opgemaakt. Deze combinatie is terug naar de belader gegaan om de etiketten aan te passen en de lading opnieuw vormvast te laden.

Tegen de andere chauffeur is eveneens proces-verbaal opgemaakt en in overleg met de Officier van Justitie is aan hem een schikkingsvoorstel van €500 gedaan die door de chauffeur ter plaatse is betaald.

De boetes zijn opgelegd aan de hand van de richtlijn strafvordering ADR.