Clicky


 


Mammoet over bergingsoperatie: klus als deze komt niet vaak voor

Mammoet over bergingsoperatie: klus als deze komt niet vaak voor
11-04-2023 14:38 | Ongevallen | auteur ANP

VOORSCHOTEN (ANP) - Voor Mammoet is het weghalen van de treinstellen die in het weiland liggen bij Voorschoten "een bijzondere klus". Hoewel het bedrijf gespecialiseerd is in het hijsen van grote en zware objecten komt een klus zoals deze niet vaak voor. "De uitdaging zit voor ons in de logistieke voorbereiding. Normaal gesproken hebben we daar veel langer de tijd voor, nu moet dat in een paar dagen", laat een woordvoerder weten.

Het treinongeluk gebeurde dinsdag precies een week geleden. "Omdat het hier om een incident gaat, moeten we in korte tijd mensen en materieel mobiliseren, constructies doorrekenen en hijsplannen maken", zegt de woordvoerder over de megaklus, die onder tijdsdruk plaatsvindt. Wat de situatie extra lastig maakt, is dat de treinstellen in heel moeilijk begaanbaar terrein liggen. Een tijdelijke weg moest worden aangelegd om de kranen ter plaatse te krijgen. Om de waterleiding die langs het spoor loopt te ontlasten, zijn bovendien tijdelijke bruggen gemaakt.

De twee treinstellen zullen met behulp van twee mobiele kranen een voor een op trailers worden gezet. Vervolgens gaan deze via een speciaal aangelegde weg naar een in de buurt gelegen bedrijf. Daar worden ze klaargemaakt voor transport naar Amersfoort. Mammoet heeft voor het bergen tientallen mensen ter plaatse.

Wanneer de treinstellen kunnen worden weggehaald, is afhankelijk van de wind. "Het hijsen moet veilig en gecontroleerd gebeuren. Bij de huidige windsnelheid willen we dat niet doen", zegt de woordvoerder. Naar verwachting gaat de wind in de avond liggen.

Als alle treinstellen zijn weggehaald, kan ProRail beginnen met het herstel van het spoor, het perron, de bovenleidingen en de veiligheidssystemen onder de grond. Sinds het treinongeluk rijden er geen treinen tussen Leiden en Den Haag. ProRail hoopt dat het treinverkeer op 18 april hervat kan worden.

Foto's

  • BAM
    BAM

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,263
Diesel2,092

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats