Clicky

 28 maanden cel voor complotdenker Micha Kat

28 maanden cel voor complotdenker Micha Kat
11-04-2023 13:49 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Complotdenker Micha Kat is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 28 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor onder meer opruiing en bedreiging, met een proeftijd van drie jaar. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vier jaar tegen de 60-jarige Amsterdammer geëist.

Kat riep onder meer op tot geweld tegen de rechtspraak en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Hij noemde bijvoorbeeld rechters "targets". "Hij heeft voor lief genomen dat anderen zijn woorden letterlijk zouden nemen", aldus de rechter. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen. "Ernstig", noemde de rechter dit.

De rechtbank neemt het Kat zeer kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. "Dat hij na het voordragen van de slachtofferverklaring van Van Dissel de RIVM-directeur als schuldige aanwees, is zeer kwalijk."

Via het onlineplatform Red Pill Journal verspreidde Kat midden in de coronacrisis samen met medecomplotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel ongefundeerde verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven te leggen. Van Dissel moest 24 uur per dag bewaakt worden nadat via het Red Pill Journal zijn privéadres was uitgelekt.

Kat en zijn advocaat waren dinsdag niet in de rechtbank aanwezig.

Kat werd in de zomer van 2021 opgepakt in Noord-Ierland en zat sindsdien in voorarrest. Een rechter in Dublin besloot eind augustus vorig jaar dat hij mocht worden overgeleverd aan Nederland. De tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten, gaat van zijn uiteindelijke straf af. Raatgever en Knevel zijn eerder al veroordeeld en zaten hun straffen al uit.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions