Clicky


Bergen verongelukte trein in Voorschoten begonnen

Bergen verongelukte trein in Voorschoten begonnen
10-04-2023 16:13 | Ongevallen | auteur ANP

VOORSCHOTEN - Het wegtakelen van de trein die in Voorschoten vorige week ontspoorde na een botsing met een bouwkraan is maandag begonnen. Dat melden ProRail en gemeente Voorschoten maandag. Hijs- en transportbedrijf Mammoet gaat de zwaar beschadigde treintoestellen via een speciale constructie weghalen. Het treindeel dat nog deels op het spoor lag wordt overeind gehesen en rijdt dan naar het station Den Haag Mariahoeve.

ProRail plaatst nieuwe wielstellen onder het gekantelde treinstel, zodat het kan worden weggereden. De treinstellen wegen per stuk 90.000 kilogram, zegt een woordvoerder van Mammoet.

Via een tijdelijke weg die over het weiland naast het spoor is aangelegd, worden twee treinstellen afgevoerd die in het weiland naast het spoor terecht waren gekomen. Of dat maandag nog lukt, wist Mammoet niet zeker. Dat ligt aan het weer.

Na het weghalen van de treindelen begint ProRail met het herstellen van de kapotte bovenleiding en kabels, het spoor en het perron van station Voorschoten. Het is niet bekend hoelang het zal duren voordat de trein is weggehaald. ProRail en Mammoet zeggen dat de werkzaamheden dinsdag ook doorgaan.

Afgelopen donderdag werden de laatste wagons van de goederentrein die ook betrokken was bij het ongeluk, al weggehaald.

Vorige week dinsdag botsten een goederentrein en een intercity van de NS op een bouwkraan. De passagierstrein ontspoorde en een deel daarvan belandde in een weiland. Bij het ongeluk kwam de kraanmachinist, een medewerker van bouwbedrijf BAM, om het leven en raakten zo'n dertig mensen gewond.