Clicky

 Uit Oostvaardersplassen ontsnapte herten leggen treinverkeer stil

Uit Oostvaardersplassen ontsnapte herten leggen treinverkeer stil
08-04-2023 20:03 | Algemeen | auteur ANP

LELYSTAD - Een roedel herten heeft zaterdagmiddag het treinverkeer tussen Almere Oostvaarders en Lelystad Centrum urenlang ontregeld. De vijftien dieren uit natuurgebied de Oostvaardersplassen waren door een hek gebroken en het spoor op gelopen. Omdat het om zo'n grote groep ging, legde de NS het treinverkeer stil.

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zegt dat de herten zelf het hek hebben stukgemaakt, waarschijnlijk door ertegenaan te schuren. Ook kan het dat een dier met zijn gewei is vast komen te zitten en vervolgens het hek heeft omgetrokken.

De herten zijn volgens hem ook op eigen initiatief weer teruggekeerd, via zogeheten inspringplekken. Dat zijn verhogingen aan de buitenkant van het hek, die dieren kunnen gebruiken om terug het natuurgebied in te springen. Boswachters hebben zeven herten zien overspringen en nemen aan dat de andere dat voorbeeld zijn gevolgd. "We hebben het spoor nagelopen en ze zijn niet meer gezien", zegt de woordvoerder. "Dit is de eerste keer dat ik dit heb meegemaakt."

Een woordvoerster van de NS zegt eveneens dat het voorval "heel uniek" is. "We zien wel vaker dat dieren op het spoor lopen, maar zoveel, dat is nog nooit gebeurd." Na ongeveer drie uur werd het treinverkeer hervat.

Het spoorbedrijf heeft het vaker aan de stok met het dierenrijk. In maart reden er ruim een week geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel, omdat dassen hun burchten in de spoordijk hadden gegraven, waardoor die zou kunnen verzakken. In Friesland ligt al sinds 13 maart het treinverkeer stil tussen Workum en Stavoren, eveneens vanwege dassen. En in 2011 veroorzaakte een ooievaar bij Zwartsluis een grote stroomstoring die ook het treinverkeer trof.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats