Clicky


Pools transportbedrijf stuurt zware delegatie naar Duitse parkeerplaats waar chauffeurs al dagenlang staken

Pools transportbedrijf stuurt zware delegatie naar Duitse parkeerplaats waar chauffeurs al dagenlang staken [+foto's]
08-04-2023 10:03 | Buitenland | auteur Redactie

WEITERSTADT - Ongeveer 50 vrachtwagenchauffeurs en hun vrachtwagens zijn al dagenlang aan het staken bij het tankstation Gräfenhausen aan de A5 bij Weiterstadt (Darmstadt-Dieburg). Ze gingen in staking omdat ze al meer dan vijftig dagen geen geld hebben ontvangen van het grote Poolse transportbedrijf waar ze voor rijden. Op Goede Vrijdag escaleerde de situatie.

Vrijdagochtend rond 11.00 uur braken er gewelddadige ruzies uit toen de Poolse bedrijfseigenaar, vergezeld van meerdere mensen, toegang probeerde te krijgen tot de geparkeerde vrachtwagens. De delegatie leek meer op een paramilitaire eenheid dan op een delegatie van een transportbedrijf, melden Duitse media vrijdag.

Sommige mannen reden met tankachtige voertuigen naar de parkeerplaats, sommigen droegen zelfs kogelvrije vesten. Blijkbaar was het hun taak om de vrachtwagenchauffeurs te intimideren en, indien nodig, geweld te gebruiken om de vrachtwagens mee te nemen.

Stefan Körzell, bestuurslid van het Duitse Verbond van Vakverenigingen (DGB), spreekt op Twitter over "schurken uit Polen" die de vrachtwagens van de chauffeurs probeerden te "stelen". Ook Edwin Atema van FNV Transport en Logistiek was bij de escalatie aanwezig.

De politie was met grote aantallen agenten en honden ter plaatse om de dreigende escalatie te voorkomen. Volgens de politie slaagden zij erin het conflict te beslechten onder dreiging van het gebruik van pepperspray en wapenstokken. Vrijdag zijn in totaal negentien mensen aangehouden, onder wie de eigenaar van het Poolse transportbedrijf.

Volgens de politie zijn alle arrestanten in de nacht naar zaterdag weer vrijgelaten. Betrokkenen bij het incident worden nu verdacht van onder meer ernstige verstoring van de openbare orde, bedreiging, dwang, poging tot gevaarlijk lichamelijk letsel en verstoring van een bijeenkomst.

Bij het fouilleren van mensen en doorzoeken van voertuigen vrijdag hebben de agenten twee messen, een gebitsbeschermer en pepperspray gevonden. 

"De chauffeurs zijn blij dat de situatie weer rustig is", zei vakbondsman Körzell, die het incident ter plekke meemaakte, en bedankte de politie voor het snelle ingrijpen. De groepen werden van elkaar gescheiden met afzetlint.

Volgens Körzell had de eigenaar niet alleen de veiligheidsmensen meegenomen, maar ook vervangende chauffeurs in drie kleine busjes. Ze hadden gezegd dat ze 's nachts op andere rustplaatsen uit hun eigen vrachtwagens waren gehaald en naar Gräfenhausen waren gebracht.

"Het feit dat de eigenaar van het transportbedrijf een paramilitaire bende inclusief een gepantserd voertuig naar Duitsland stuurt om met krijgshaftige dreiging een protest van vrachtwagenchauffeurs te beëindigen, is een schandalige gebeurtenis", aldus Körzell. "Dat moet gevolgen hebben."

Edwin Atema en Körzell roepen grote bedrijven als Ikea, Volkswagen en DHL op om geen zaken meer te doen met het Poolse transportbedrijf.