Clicky


Chinese en Franse leiders roepen Rusland en Oekraïne op tot gesprek

Chinese en Franse leiders roepen Rusland en Oekraïne op tot gesprek
06-04-2023 14:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BEIJING - De Chinese president Xi Jinping en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben tijdens het staatsbezoek van de Franse leider aan China Oekraïne en Rusland opgeroepen met elkaar in gesprek te gaan. De twee leiders willen dat de oorlog in Oekraïne niet verder escaleert.

De gastheer zei dat hij de goede betrekkingen met Frankrijk koestert, terwijl de wereld ingrijpend en historisch verandert. Macron zei dat hij op Xi rekent om Rusland tot rede te brengen. De twee leiders willen dat er weer over een politieke oplossing wordt gepraat en volgens Xi kan er een raamwerk voor Europese veiligheid voor de lange termijn worden gevonden tijdens onderhandelingen.

Macron wil Xi ervan overtuigen dat China druk op Rusland uitoefent over de oorlog in Oekraïne, in plaats van de banden en economische relaties met het Kremlin steeds nauwer te maken. Macron vindt dat "China een vooraanstaande rol kan spelen om vrede (tussen Rusland en Oekraïne) te bewerkstelligen".

Aanwezigheid Von der Leyen

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is met Macron meegegaan en heeft er samen met Macron ook met de Chinese leider gesproken. Ze zei eerder tegen de Chinese premier Li Qiang dat de betrekkingen met China steeds gecompliceerder worden. China is volgens haar "van groot belang voor Europa en de twee hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. Het is belangrijk dat China en de EU over alle aspecten van de betrekkingen praten". Xi zei dat zijn land met de EU wil werken om op alle niveaus de uitwisseling tussen beide weer op te starten. Er moet een nieuwe impuls komen in de relaties, aldus de president.

China ruikt in het Rusland dat door het Westen wordt geïsoleerd, unieke kansen en heeft de Russische aanval op Oekraïne nooit veroordeeld. Xi bracht afgelopen maand een bezoek aan Moskou waar hij samen met "zijn vriend" Vladimir Poetin niet onder stoelen of banken stak dat ze meer dan genoeg hebben van het Westen, vooral de VS. Ze zien zichzelf als nieuwe supermogendheden. In een kameraadschappelijke sfeer vierden de leiders dat ze de Chinees-Russische betrekkingen "nog verder verdiepen". Macron en Von der Leyen vrezen net als andere westerse leiders dat China ook wapens gaat leveren aan Rusland.