Clicky


Robert Kennedy, neef van JFK, is presidentskandidaat als Democraat

Robert Kennedy, neef van JFK, is presidentskandidaat als Democraat
06-04-2023 10:02 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

NEW YORK - De Amerikaanse milieu-advocaat en antivaccin-activist Robert F. Kennedy Jr. wil in 2024 meedingen naar de Democratische presidentsnominatie, melden diverse media. Woensdag heeft hij bij de Nationale Verkiezingscommissie de daarvoor benodigde documenten ingediend. De 69-jarige Kennedy is de zoon van de in 1968 vermoorde presidentskandidaat Bobby Kennedy (RFK) en de neef van de in 1963 vermoorde president John F. Kennedy (JFK).

Kennedy Jr. is een vooraanstaande vaccinscepticus. Hij is oprichter van de anti-vaccinatieorganisatie Children's Health Defense en heeft vaccins in verband gebracht met autisme. Ook is hij zeer kritisch over coronavirusvaccins en de aanpak van de pandemie door de Amerikaanse regering. Als milieu-advocaat heeft Kennedy een groep juridisch bijgestaan die de reiniging van het water van de Hudson-rivier leidde. Hij heeft ook voor de Natural Resources Defence Council gewerkt en was medeoprichter van een milieu-advocatenkantoor.

Met zijn keuze de politiek in te gaan treedt Kennedy Jr. niet alleen in de voetsporen van zijn beroemde vader en oom. Zo was zijn zus Kathleen van 1995 tot 2003 luitenant-gouverneur van Maryland en was zijn broer Joseph van 1987 tot 1999 lid van het Huis van Afgevaardigden namens Massachusetts. Caroline Kennedy, de dochter van wijlen president Kennedy, is momenteel de Amerikaanse ambassadeur in Australië.

Bij de Democraten begint de presidentiële race van 2024 nog maar net vorm te krijgen. Kennedy is de tweede kandidaat, na de progressieve schrijfster Marianne Williamson die ook in 2020 al kandidaat was. Beiden worden vooralsnog niet gezien als grote kanshebbers. De zittende president Joe Biden zal zich naar verwachting kandidaat stellen voor een tweede termijn.

Bij de Republikeinen zijn er al vier kandidaten voor het presidentschap. Het gaat om voormalig president Donald Trump, voormalig VN-ambassadrice Nikki Haley, ondernemer Vivek Ramaswamy en de vroegere gouverneur van Arkansas, Asa Hutchinson.