Clicky


 


IRU waarschuwt ervoor dat de EU de marktkeuzes van vervoerders niet dicteert

IRU waarschuwt ervoor dat de EU de marktkeuzes van vervoerders niet dicteert
05-04-2023 16:04 | Transport | auteur Redactie

BRUSSEL - Vervoerders moeten kunnen kiezen uit de mogelijkheden die op een vrije markt beschikbaar zijn. Het Greening Corporate Fleets-initiatief van de Europese Commissie moet vervoerders stimuleren emissievrije voertuigen aan te schaffen, niet dwingen. Dat zegt de IRU woensdag.

Het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2023 anticipeert op een initiatief voor de vergroening van bedrijfsvloten. De IRU verwelkomt dit nieuwe initiatief dat de lidstaten een niet-bindend kader zou kunnen bieden om vervoerders te stimuleren schone technologieën toe te passen. Maar de IRU is nog terughoudend.

Het initiatief zou namelijk kunnen leiden tot het tegenovergestelde, waardoor vervoerders worden gedwongen emissievrije voertuigen te kopen, wat volledig, volgens de IRU, in tegenspraak is met de principes van een markteconomie.

IRU en Taxis 4 Smart Mobility hebben vervoerscommissaris Adina Vălean opgeroepen om vervoerders te stimuleren emissievrije voertuigen aan te schaffen zonder inbreuk te maken op eigendomsrechten en de vrijheid om particulier kapitaal te investeren.

IRU EU Advocacy Director Raluca Marian zei: “Kleine en middelgrote ondernemingen opereren met dunne marges. Ze zijn verantwoordelijk voor hun winstgevendheid en dragen alle financiële verliezen volledig. De EU kan hen niet vertellen hoe ze moeten investeren en hun marktkeuzes niet dicteren."

“Het werk van de Europese Commissie op het gebied van de vergroening van bedrijfsvloten zou echt ten goede komen aan de sector en aan de bredere decarbonisatiedoelstellingen van de EU, als de uitkomst een aanbeveling voor de lidstaten zou zijn om positieve overheidsstimulansen te gebruiken om de acceptatie van voertuigen op basis van CO2-neutrale technologieën aan te moedigen", voegde ze eraan toe.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,263
Diesel2,092

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats