Clicky


 


IATA blij met beslissing rechter om Schiphol-krimp af te wijzen

IATA blij met beslissing rechter om Schiphol-krimp af te wijzen
05-04-2023 13:52 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

DEN HAAG - De internationale luchtvaartbranchevereniging IATA is blij met het oordeel van de rechter, die de Staat terugfloot voor het verlagen van het aantal vluchten via luchthaven Schiphol. Volgens topman Willie Walsh zorgt de uitspraak onder meer voor "cruciale stabiliteit" voor luchtvaartmaatschappijen.

Luchtvaartmaatschappijen en de IATA hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat. Centraal stond de voorgenomen krimp op Schiphol van 500.000 naar 460.000 vluchten. De rechter oordeelde eerder op de dag dat de Staat niet de juiste procedure heeft doorlopen voordat de overheid de krimp op Schiphol aankondigde.

"De rechter heeft begrepen dat de Nederlandse regering haar verplichtingen heeft geschonden door processen te verkorten die haar wens om het aantal vluchten op Schiphol te verminderen, aan een kritisch onderzoek zouden onderwerpen", stelt Walsh. "Dit cruciale uitstel is goed nieuws voor de passagiers van Schiphol, het Nederlandse bedrijfsleven, de Nederlandse economie en de luchtvaartmaatschappijen."

Maar de strijd is nog niet gestreden, denkt Walsh. Hij verwijst daarbij onder meer naar de plannen van Schiphol om nachtvluchten te schrappen. Daarover heeft volgens hem geen overleg plaatsgevonden met luchtvaartmaatschappijen. Volgens Walsh begrijpen de maatschappij het belang van het oplossen van problemen als geluidsoverlast. Maar daarvoor moeten wel de juiste procedures worden doorlopen, aldus de IATA-baas.

De branchevereniging voor in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen BARIN vindt de uitspraak "geen verrassing". "Regels zijn er om gevolgd te worden", zegt voorzitter Marnix Fruitema. "De rechter heeft dit helder aangegeven." Fruitema wil nu dat de luchtvaartbranche "gezamenlijk de toekomst" in gaat. Dat betekent volgens de BARIN-voorman dat er niet meer solistisch wordt gehandeld door de overheid.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats