Clicky


Donderdag en vrijdag 48-uursstaking bij Fokker ELMO

Donderdag en vrijdag 48-uursstaking bij Fokker ELMO
05-04-2023 10:33 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - FNV Metaal kondigt dit keer een 48-uursstaking aan op 6 en 7 april bij Fokker ELMO in Hoogerheide. FNV Metaal eist dat werknemers van Fokker ELMO uit Hoogerheide een zelfde verplaatsingsregeling krijgen als hun collega’s bij Fokker Landing Gear uit Helmond. Op 14 februari en 16 maart werd hier ook al 24 uur voor gestaakt.

FNV Metaal bestuurder Jan Meeder: "De Fokker directie komt niet tegemoet aan onze eisen. De directie ziet nog steeds niet in dat het hier gaat om gelijke waardering, ongeacht waar je werkt binnen Fokker! We hebben eerder een gelijke regeling afgesproken, maar de directie vond en vindt het blijkbaar normaal om daarna iets extra’s te doen voor mensen bij Landing Gear als het hen uitkomt. Vervolgens zeggen ze tegen de mensen bij Elmo, dat ze hier niets extra’s gaan doen, want Elmo mensen zijn makkelijker te vervangen. Alle Elmo mensen zetten zich elke dag weer in voor een goed resultaat, dus het is nogal respectloos om als werkgever je er zo even van af te willen maken."

Meeder: "Het is kennelijk alleen ‘One Fokker’ als het management dat nodig vindt. Samen met onze leden moeten we ze dus overtuigen dat Elmo werknemers er wél toe doen en dat zij er heel anders over denken dan het management. Dus gaan we weer staken. Nu geen 24, maar 48 uur. Hopelijk schudt dat de Fokker directie wakker! De actiebereidheid onder onze leden blijft groot. Het wordt nu echt hoog tijd dat de directie een gelijkluidende regeling voor alle getroffen Fokker werknemers met ons afspreekt!"

GKN Fokker liet vorig jaar maart aan de vakbonden weten dat zij de vestigingen in Helmond en in Hoogerheide wilden sluiten, om uiteindelijk alle activiteiten onder te brengen bij Fokker in Papendrecht. Vervolgens werd er voor de ruim 1.000 getroffen werknemers een zogenaamde verplaatsingsregeling afgesproken. Deze regeling bestaat uit een vertrek- en een transferregeling. Onlangs bleek dat de Fokker directie met de ondernemingsraad, buiten de bonden om, extra afspraken had gemaakt voor de werknemers van Fokker Landing Gear uit Helmond.

Jan Meeder: "Dit alles blijft natuurlijk te gek voor woorden. Dit pikken onze leden bij Fokker ELMO echt niet! Wij blijven een gelijkwaardige behandeling en een gelijkluidende regeling eisen voor alle Fokker werknemers. Het gaat tenslotte om duizenden euro’s meer per werknemer aan compensatie voor de verhuizing naar Papendrecht."

GKN Aerospace heeft wereldwijd ongeveer 15.000 medewerkers. De locatie Fokker Papendrecht zal uiteindelijk werk gaan bieden aan ongeveer 1.800 werknemers.