Clicky


ProRail: op twee van vier sporen vond vannacht onderhoud plaats

ProRail: op twee van vier sporen vond vannacht onderhoud plaats
04-04-2023 10:17 | Ongevallen | auteur ANP

VOORSCHOTEN - [update 11:25 uur] Op twee van de vier sporen nabij Voorschoten waar dinsdagochtend vroeg een treinongeluk plaatsvond, vonden vannacht onderhoudswerkzaamheden plaats. Dat meldt een woordvoerder van spoorbedrijf ProRail. De twee sporen waar niet aan werd gewerkt, waren in gebruik. Topman van ProRail John Voppen vertelde tijdens een ingelaste persconferentie dat de werkzaamheden in afronding waren ten tijde van het ongeluk en dat er dus personeel aan het werk was. Een werknemer van bouwbedrijf BAM kwam om het leven.

Volgens Voppen zijn een goederen- en passagierstrein in botsing gekomen met een bouwkraan. Hij zei dat die vanwege onderhoud op een spoor stond, dat op dat moment niet in gebruik was. Hoe de aanrijding kon gebeuren is nog onduidelijk. De schade aan de infrastructuur is enorm, zei Voppen. Een auto die bij de werkzaamheden betrokken was, vatte volgens de veiligheidsregio vlam.

Het gaat om een bouwkraan van aannemer BAM, die volgens een verslaggever ter plaatse gekanteld op het spoor ligt. Dit betreft een zogeheten krol, een bouwvoertuig dat geschikt is gemaakt om over het spoor te rijden. Volgens Voppen stond de kraan op een spoor waarover op dat moment geen treinen reden. BAM verzorgde het spooronderhoud in het contractgebied Rijn en Gouwe, waar Voorschoten onder valt.

Bij het ongeluk met de nachttrein, die op weg was vanuit Leiden naar Den Haag, is vooralsnog één dode gevallen. Hoeveel zwaargewonden er zijn is nog onbekend, maar Veiligheidsregio Hollands Midden sprak eerder over meerdere. Verschillende gewonden zijn ter plaatse behandeld.