Clicky


Frankrijk: 1093 hulpverleners gewond geraakt sinds start pensioenprotest

Frankrijk: 1093 hulpverleners gewond geraakt sinds start pensioenprotest
02-04-2023 10:11 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Bij de pensioenprotesten in Frankrijk zijn tot dusver 1093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tegelijk lopen 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.

Ook zijn sinds 16 maart 2579 brandstichtingen en 316 beschadigingen van publieke gebouwen opgetekend, meldt de minister in een interview met Journal du Dimanche (JDD).

Sinds halverwege januari wordt tegen de pensioenhervormingen gedemonstreerd. Sinds de regering van president Emmanuel Macron de plannen op 16 maart doordrukte zonder stemming in het parlement, vinden dagelijks protesten plaats en die lopen regelmatig uit de hand, vooral in Parijs. De vakbonden hebben een nieuwe landelijke stakingsdag aangekondigd voor donderdag 6 april.

Naast betogers en relschoppers krijgt ook de politie forse kritiek. Agenten worden door onder meer mensenrechtenorganisaties beschuldigd van buitensporig geweld en willekeurige arrestaties bij de demonstraties van de afgelopen maanden.

Er lopen 38 onderzoeken naar het handelen van agenten en gendarmes, meldt Darmanin in de JDD. Toch blijft hij de ordediensten steunen naar eigen zeggen: "Als het gewelddadig wordt en relschoppers en ultralinks zich erin mengen, dan is het de plicht van wetshandhavers om stop te zeggen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,978
Diesel1,662

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions