Clicky


Vollenbroek van MOB: kabinetsbesluit is uitstel en amateurisme

Vollenbroek van MOB: kabinetsbesluit is uitstel en amateurisme
31-03-2023 23:47 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinetsbesluit om wat betreft de stikstofaanpak te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is "weer een paar maanden uitstel", zegt Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB. Onverteerbaar vindt hij, omdat het dossier ook al stil was komen te liggen toen Johan Remkes er als bemiddelaar mee aan de slag ging.

"Deze premier laat volstrekte incompetentie zien, hij kan alleen maar uitstellen", aldus Vollenbroek over Mark Rutte. Volgens hem heeft die "de ruggengraat van een tuinslang". Vollenbroek kwalificeert de beslissing van het kabinet als "gekleuter" en "amateurisme" en vindt het "geen niveau van politiek, geen besturen van een land".

Vollenbroek denkt dat bij de stikstofaanpak het initiatief leggen bij provincies averechts zal werken, omdat men daar vaker op de hand van de boeren is. "Zo haal je Nederland niet van het slot af." Terwijl volgens hem een begin gemaakt zou moeten worden met het aanpakken van piekbelasters, ofwel bedrijven die veel uitstoot op natuurgebieden veroorzaken, ziet Vollenbroek her en der in het land juist dat er nieuwe varkens- en kippenstallen worden geopend.

Juridisch gezien valt er niets te doen aan dit besluit van het kabinet, zegt Vollenbroek. "De rechter mengt zich niet in politieke besluiten." Op de richting van het MOB, die in het stikstofdossier meerdere juridische overwinningen boekte, heeft het besluit geen invloed, aldus Vollenbroek. "We zetten onze eigen koers gewoon door."