Clicky


Kabinet wil stikstofaanpak versnellen, maar hoe blijft onduidelijk

Kabinet wil stikstofaanpak versnellen, maar hoe blijft onduidelijk
31-03-2023 20:38 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 23:00 uur] Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot, maar wordt weinig concreet hoe dat moet gaan gebeuren. Premier Mark Rutte zegt sneller een akkoord te willen van Brussel om met de "woest aantrekkelijke regeling" van minister Christianne Van der Wal (Stikstof) te beginnen, terwijl contact hierover al loopt. Ook de deadline van 1 juli voor provincies om met stikstofplannen te komen, wordt niet naar voren gehaald. Hoe het kabinet verder wil versnellen, blijft dan ook onduidelijk.

Wat wel enigszins helder wordt, is dat het CDA 2030 als deadline voor de stikstofdoelen van tafel wil. Maar wanneer de partij hierover wil gaan onderhandelen, is dan weer niet bekend. Partijleider Wopke Hoekstra wil eerst weten wat er in de collegeprogramma's van de nieuwe provinciebesturen komt te staan. Maar ook het landbouwakkoord en de (uitkoop)regeling voor boeren zijn voor het CDA daarbij van belang.

Hoekstra erkende dat er geen garantie is op de uitkomst van de door het CDA gewenste heronderhandelingen. Belangrijk is juist waar de provincies straks zelf mee komen, gaf Hoekstra aan na het overleg. Over andere onderdelen van het stikstofbeleid, zoals de verplichte uitkoop, wilde hij zich niet uitlaten. Ook dit punt ligt zeer gevoelig bij boeren, maar ook binnen het CDA. Rutte weet ook niet hoe de onderhandelingen zullen uitvallen. "We zien wel wat er uitkomt."

Vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag zei "begrip te hebben voor de positie" van het CDA. Maar volgens haar staan de afspraken en de focus op de stikstofaanpak overeind. Opnieuw erover praten kan wat haar betreft altijd, maar het is niet gezegd dat de afspraken dan worden aangepast. Ook vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie) zei "begrip" te hebben voor de vraag van de christendemocraten.

Het was de derde keer deze week dat Rutte, zijn drie vicepremiers en hun secondanten overlegden over de grote verkiezingsnederlaag van de vier coalitiepartijen bij de provinciale verkiezingen eerder deze maand. Vooral het CDA verloor fors. Nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) werd in een klap de grootste in alle provincies. Daardoor kan BBB een grote factor worden voor het beleid in de provincies én in de Eerste Kamer, omdat de nieuwe Statenleden de senatoren kiezen. Het ziet er naar uit dat BBB 17 van de 75 zetels haalt en daarmee de grootste fractie in de senaat wordt.

Het kabinet heeft ook willen duiden waar de onvrede in Nederland vandaan komt, en de problemen die daaraan ten grondslag kunnen liggen. Daarbij is ook over enkele andere grote dossiers die veel mensen raken in het land gesproken, zoals de toeslagenaffaire en de aardbevingsschade in Groningen. Het kabinet wil ook in deze kwesties verbeteringen doorvoeren in de uitvoering. Ook hier werd het kabinet niet concreter.