Clicky


Gevluchte vader van meisje met antioorlogstekening opgepakt in Belarus

Gevluchte vader van meisje met antioorlogstekening opgepakt in Belarus
30-03-2023 17:11 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MINSK - Een man die in Rusland tot twee jaar strafkamp is veroordeeld vanwege zijn kritiek op de Russische strijdkrachten en wiens dochter een antioorlogstekening maakte, is opgepakt in Belarus. Deze Aleksej Moskaljov (54) zat in de buurt van Moskou in huisarrest, maar vluchtte dinsdag voordat een rechtbank hem later die dag veroordeelde.

Hij is veroordeeld op basis van een wet die werd ingevoerd kort nadat Rusland Oekraïne binnenviel. Die verbiedt het in diskrediet brengen van het leger. De alleenstaande vader kwam bij de Russische politie in het vizier nadat zijn dochter Masja vorig jaar op school een tekening maakte tegen de oorlog in Oekraïne. Moskaljov werd vervolgens vervolgd voor antioorlogsuitspraken op sociale media.

Masja, nu 13 jaar oud, werd begin deze maand bij haar vader vandaan gehaald en in een kindertehuis geplaatst. De advocaat van de familie probeert ervoor te zorgen dat het meisje bij andere familie kan blijven. De zaak heeft tot grote verontwaardiging geleid onder mensenrechtenactivisten in zowel Rusland als daarbuiten.

Een advocaat die met Moskaljov in contact staat zegt dat de Rus is gearresteerd in Minsk, waarschijnlijk nadat hij zijn mobiele telefoon had aangezet en daardoor zijn locatie kon worden achterhaald. Het is niet duidelijk hoe Moskaljov in Minsk is beland. Het duurt waarschijnlijk een aantal dagen voordat hij terug wordt gestuurd naar Rusland, aldus de advocaat van de familie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions