Clicky


OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat
28-03-2023 15:20 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 16:05 uur] Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

Kat riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen. Daarnaast staat de voormalig journalist terecht voor opruiing tegen de rechtspraak en de krant AD.

"De verdachte heeft zijn achterban welbewust gebruikt, gebruikmakend van de pandemie. Verdachte had daarbij een leidende rol", zei de officier van justitie over de vele afleveringen van het onlineplatform Red Pill Journal, dat Kat presenteerde. Samen met medecomplotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel verspreidde Kat daar ongefundeerde verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven.

Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven te leggen. "Het heeft geleid tot ernstige openbare ordeverstoringen in Bodegraven en bedreigingen", aldus de officier. "Dagelijks werden bedreigingen geuit."

Kat gebruikt veelvuldig termen als kindermoordenaars en kinderverkrachters, merkte de officier op. "Ze hebben niets met journalistiek te maken, maar appelleren aan mensen die niet deugen."

Naast de celstraf eiste het OM een contactverbod. Kat mag wat het OM betreft geen contact opnemen met de medeverdachten, de huisarts in Bodegraven, Van Dissel en een aantal AD-journalisten.

Kat beroept zich als journalist op de vrijheid van meningsuiting en vindt dat het OM geen zaak heeft. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak voor een groot aantal feiten van opruiing, omdat hij ze niet beschouwt als oproepen tot geweld. De advocaat noemde de eis van vier jaar cel "buitengewoon hoog". In de zaken van Willem Engel en Extinction Rebellion zijn aanzienlijk lagere straffen opgelegd, betoogde hij.

In zijn laatste woord zei Kat dat het OM "het spoor volledig bijster is" door hem te vervolgen. Hij zei dat de officieren "een gruwelijk scheve schaats hebben gereden".

Kat werd in de zomer van 2021 opgepakt in Noord-Ierland en zit nu negentien maanden in voorarrest. Een Noord-Ierse rechter besloot eind augustus vorig jaar dat hij mocht worden overgeleverd aan Nederland.

De rechtbank doet op 11 april uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 mei t/m zondag 4 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,642

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions