Clicky


Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens
28-03-2023 11:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MINSK - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

Belarus kreeg massaal strafmaatregelen opgelegd na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen in augustus 2020. Ook volgden er sancties voor Minsk toen Russische troepen vanuit Belarus Oekraïne binnenvielen, ruim een jaar geleden aan het begin van de Russische invasie. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko.

De Russische president Vladimir Poetin maakte de nucleaire samenwerking eind vorige week bekend. Hij zei toen ook dat de verplaatsing van de tactische kernwapens, specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken, plaatsvindt zodra de opslagplaats in Belarus op 1 juli gereed is. De deal leidt tot zorgen en kritiek vanuit het Westen.

Net zoals Poetin zegt de regering in Minsk dat het non-proliferatieverdrag met de samenwerking niet wordt geschonden, omdat Belarus geen controle over de kernwapens krijgt. Het non-proliferatieverdrag uit 1970 beperkt het bezit van kernwapens tot vijf landen. Naast Rusland gaat het om de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China. Hun kernwapens liggen niet alleen op eigen grondgebied. Zo liggen in Nederland bijvoorbeeld Amerikaanse kernwapens opgeslagen, hoewel dat niet officieel is bevestigd. Bovendien zijn er een paar landen buiten het verdrag met eigen kernwapens, zoals Noord-Korea, India en Pakistan.